• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Kolumny Magnat i głośnik bez magnesu

Reakcji
0
Witam. Posiadam kolumny Magnat. Z tyłu kolumny pisze "2 WAY BASS REFLEX". Kolumny mają 75w przy 4om, i 150w przy 8om. Z przodu kolumny widać na górze głośnik wysokotonowy, i niżej wydawało mi się że 2 niskotonowe.
Dzisiaj z ciekawości rozkręciłem kolumny. W środku zastałem podłączone tylko 2 głośniki. Nie było żadnych zwrotnic. Głośnik który był niżej jest bez magnesu, i nie jest do niczego podłączony. O co biega ?

Na wysokotonówce pewnie gdzieś jest kondensator. A ten głośnik bez magnesu to membrana bierna. Działa jak bas reflex, tyle, że nie ma nigdzie pierdzirurki a jest właśnie ta membrana bierna.

a miałeś nadzieję ze kupiłeś kolumny z trzema głośnikami :flapper:
Firma magnat jak każda inna chińska musi kombinować żeby zachęcić leszcza. Ciesz się że chociaż piezak działa.

Powrót