• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Kolumny Mariana (Peerless HDS180EXC + Vifa XT25TG)

Witam!
Już poskładałem sobie ten zestaw :smile:. Może niedlugo pokaże na forum ale jeszcze nie są wykończone. Mam teraz kilka pytań do mariuszb:
Ile w końcu wygrzewały Ci sie ta głośniki i jaki jest u Ciebie bas? schodzi nisko?
bo mi jak na razie nie bardzo się podoba i troche mi go brakuje :sad: .
I mam jeszcze jeden problem:
z jednego hds-a wydobywają się "pierdy" powietrza w okolicach korektora :sad: . Pan z akustyka powiedział mi, że mogą takowe powstać jeśli korektor nie jest ustawiony centralnie i szczelina nie jest równomierna. Ale czy nie są one za głośne jeśli słyszę je z odległości 3 m od głośnika (ustawiam dużo basu i reszte troche przyciszam)? bo zastanawiam się, czy opłaca się wysyłać hdsa do sprawdzenia, czy też trzeba się z tym pogodzić?

Moje zestawy wygrzewały się około miesiąca z tym że dziennie słuchałem muzyki jakieś 2-3 godziny.
Na początku basu było jak na lekarstwo i wogóle nie schodził nisko. Jednak teraz jest znacznie lepiej i wszystko jest ok.
Co do tych dziwnych odgłosów to u mnie tego nie zaobserwowałem.

Nie bardzo mam czas żeby odkręcać głośnik i wyciągać ją do wierzchu ale wkleiłem schemat zwrotki wcześniej w tym poście.

mariuszu takie pytanko :)

twoja obudowa ma wymiary dokladnie takie jak w projekcie akustyka ktory otrzymales od nich ? czy cos przerabiales ...

chcialbym je troszeczke zwezyc (by krawedz hdsa zgrala s sie z krawedzia obudowy ...no moze 1mm obudowa by wystawala ) ....tak jak widac to na zdjeciu HX18 na stronce akustyka......poprostu podoba mi sie takie "zgranie" przetwornika z przednia scianka :D

drugie pytanko jak zmienia sie szerokosc przedniej scianki to chyba bedzie to mialo jakies powiazanie ze zwrotką .... ? .......choc wydaje mi sie ze w tym przypadku to za mala zmiana by mialo to wplyw :D

tak wiec utwierdzcie mnie w moim przekonaniu lub poprawcie :D

Też zrobiłem tak jak ty chcesz, po każdej stronie mi 1,5 mm zostało i ładnie wygląda, a jak sie znudzi to dokleje do boków jeszcze płyty ze ścięciami :P

Znowu zmieniły mi się plany, a DXy już mam. Z tego co czytałem to te głośniki XT i DX są podobne pod wieloma względami. Czy mógłbym zastosować DXa z tą zwrotnicą zmniejszając o te 2dB jego efektywność?

Can you please put up and share cabinet measurements and crossover schematic? Is this a sealed design or ported?

Powrót