• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Kolumny na 4 wm.stx.6,5.1.120.8.f.s.mc

Reakcji
0
Chciałem się pochwalić i ewentualnie wysłuchać jakichś uwag co do mojego projektu własnych kolumn.
Czekam na opinie jakieś sugestie co do ewentualnych pomyłek w budowie.

Ja bym jedynie te listewki przykleił inaczej, czyli nie tak jak Ty czyli jak "rozpórki" tylko długą krawędzią do płyty. czyli listwą podzielił płytę na mniejszą powierzchnię , a rewelacja to by była jak byś wyciął też takie formatki jak masz komorę dla średniaka i w tej formatce wyciął środek i to wkleił w obudowę.

Przy subie też próbowałem takich rozpórek, w ogóle się nie sprawdzały.

Stroic dopiero bede na 45Hz bass reflex szczelinowy...
ewentyalnie poprobuje zejsc do 40Hz ale pozyjemy zobaczymy jak to na sluch będzie się sprawować.

Zwrotnica od altusow to raczej niebardzo. Trzeba zrobic pomiary pod te glosniki, bo tak to szkoda Twojej pracy.

A może Tak napisz z czym to będzie grało na górze ? Co to za wytłumienie ?.
Zamiast robić sobie zamieszanie taką zwrotnicą zaczął bym na twoim miejscu od dwóch kondensatorów na głośniki u Góry. Bo w domyśle będzie tam średniak i wysoki po 4 cale tak ??

komora oddzielona dla średniotonowego i
wysokotonowego głośnika ale nad srednim jeszcze się wacham stad takie same otwory
Wysokotonowy to Tonsil GDWT 10/80.

Bobi1919,
Skąd się wzięło u Ciebie takie rozmieszczenie głośników? Chodzi mi o średniego i wysokiego...

Co do zwrotnicy to zdaję sobie sprawę że dużo pracy przede mną,ale co do rozmieszczenia głośnika średnio i wysokotonowego to raczej błędów wielkich nie zrobiłem bo proporcje odległości od ścian zachowałem i nie są identyczne.

Hej
co to za głośniczek na średnicy ?
Jak zgrywa się tubka z tym małym głośniczkiem. Nie ma z tym kłopotu ?
I jaką w końcu zastosowałeś filtracje ?

Szczerze... w ogole mi sie nie podobaja. Kojarza mnie sie z rosyjskim tuningiem Lad - nic do siebie nie pasuje... Wiadomo to rzecz gustu, a o gustach sie nie dyskutuje ;) Wazne, ze Tobie maja sie podobac :)

czarny z białym i to przejście dodatkowo wykorzystując głośnik ok ale ten kwadratowy z okrągłymi obok siebie i na skos jeszcze nie.e
jak rozwiązałeś zwrotnicę?

Jak dla mnie to tez słabo wyglądają. Było je trochę skrócić, wywalic tube, a ten drugi na bok albo dodać jakiś ładny mid. Pomysł z czarnym paskiem dobry, ale mogles zrobić go wyżej albo dac drugi pasek u gory.. Nie jest źle, ale jak się zabierać za robotę to trzeba dbać o każdy szczegół, tym bardziej ze to niezbyt budżetowa konstrukcja ;>

Powrót