• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

kolumny na stx

• Autor wątku Autor wątku Kuba
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
WinISD często podaje objętości z kosmosu :D Trzeba samemu dobrać optymalne strojenie oraz objętość obudowy. Optymalnie jest wtedy kiedy impuls jest przyzwoity a VAS głośnika nieprzekroczone.

ale nie mam zielonego ile litrową obudowe dac do tego głośniczka

[ Dodano: 2005-01-01, 18:43 ]
i na ile ja stroic

Od tego masz program. w odpowiednim okienku wpisujesz objętość i strojenie i sprawdzasz jak wygląda charakterystyka dla takiej pary parametrów. Jeśli coś jest nie tak, zmieniasz to co wpisałeś i abarot, aż znajdzieszcoś, co Ci odpowiada.

ty sobie sam masz pomóc. poczytaj artykuły na pierwszej stronie ,tam sie duzo dowiesz o strojeniu i wyliczniu obiętości. zresztą pytań tego typu była cała masa, wiec użyj opcji szukaj...

Czołem.
Kuba, napisz nam co to za głosnik ( jesli nietypowy to podaj parametry )
myśle ze wtedy ktos zapusci winsid i zobaczy co " to " lub od razu dostaniesz "gotowe" opinie . A tak forumowicze gdybają nabijając sobie ilosc wypowiedzi :-D

nie wiem czy zauważyłeś...ale ten głośnik ma Qts równe ponad 0,5 !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Chłopie nie miej do mnie pretensji ani do reszty forumowiczów ze Ci nie pomagamy jak nawet nie przeczytałeś artykułów na stronie głównej !! tam jest wszystko wyraźnie napisane, mała ściągawka

Qts < 0,3 Bass Reflex lub Zamknięta
Qts > 0,3 Zamknięta

pozdro

dokladnie Yoshi_80, bez przesady QTS > 0,5 do zamknietej, wszystko co ponizej br oczywiscie sa wyjatki :)

Yoshi_80, nie no fakt są wyjątki ... owszem mozna wsadzić nawet z Qts = 1 ! ale co to da ???

pozdro

ale gdy symulowałem go w winsid to nawet zamknięta wychodziła mi około 115l??
to bez broblemu maoge go dac do obudowy zamkniętej 50l

hmmm możesz.... ale zastanawiam się czemu akórat ten przetwornik.... seria 27 SC jest duzo lepsza i nie byłoby z nią tylu kłopotów.... no ale Twój wybór...

Lynx chyba mi nie wmówisz ,że wsadzasz do zamknietej wszystkie głośniki które maja Qts powyżej 0.3 . Jeżeli tak to gratuluje powalającego basu ;) . Qts 0.5 nawet nie jest za wysoki do br o ile sie umiejetnie zaaplikuje głośnik. Wprowadzanie jakis sztywnych podziałów jest conajmniej dziwne ;).

parametrów...i co najwazniejsze przetestowany przez forumowiczów poszukaj na forum... ja doradzam 27 ale i nie odradzam zakupu tej 32...decyzja jest Twoja

bo jesze zastanawiam sie nad tym STX esdraodowym 30cm bo te kolumienki miały by sastosowanie od czsu do czsu zagrałby na jakieśś długieju imprezie

Powrót