• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Kolumny na Usherach 8935A

Reakcji
0
W najbliższym czasie chciałbym rozpocząć budowę nowych kolumn na 8935A + XT25TG w konstrukcji 2,5way. Zalecana objętość do jednego Ushera to 30-33L. I teraz mam dylemat czy zrobić obudowę 60L dla dwóch głośników z ułożeniem jak V4 Akkusa lub Dancer Mini 2 (Usher). Czy po 30L na głośnik i układ jak w V3 Akkusa. Które będzie lepsze?
W wersji 2x30L BR musiały być z tyłu, a w 60L można zrobić jeden większy z przodu (fi 10cm - cholera kot się przeciśnie :razz: )
Gdzie obecnie można te Ushery dostać najtaniej?

Re: Kolumny na Usherach 8935A

DIGIPROCOMP napisał:
W najbliższym czasie chciałbym rozpocząć budowę nowych kolumn na 8935A + XT25TG w konstrukcji 2,5way. Zalecana objętość do jednego Ushera to 30-33L. I teraz mam dylemat czy zrobić obudowę 60L dla dwóch głośników z ułożeniem jak V4 Akkusa lub Dancer Mini 2 (Usher). Czy po 30L na głośnik i układ jak w V3 Akkusa. Które będzie lepsze?
W wersji 2x30L BR musiały być z tyłu, a w 60L można zrobić jeden większy z przodu (fi 10cm - cholera kot się przeciśnie :razz: )
Gdzie obecnie można te Ushery dostać najtaniej?

Kończę budowę zestawu 2-drożnego na 8935a, doszedłem do wniosku że najlepsza objętość dla tego głośnika to 25-27l, w 30L trochę będzie mulić. Co do połączenia z vifą XT25 to nie jestem pewny czy się uda, próbowałem Ushera łączyć z DX25 i nie wyszło, ponieważ ten głośnik do niskiego podziału nie nadaje się, słyszałem że podobnie jest z XT ale mogę się mylić. Dobrym wyborem jest Usher 9930-20NC, moim zdaniem DX nisko cięty przy nim się chowa, chociaż też ma swój "klimat". Ale to Twój projekt więc tylko podpowiadam.

tomekmo napisał:
w 30L trochę będzie mulić
w sensie bas będzie przeciągał? tak. Może i dobrze, bo to będzie tylko stereo bez subwoofera. A gdzie kupiłeś i za ile? No i nadal pytam: jedna komora czy dwie?

22/tafg + rs52a + RS270 rozjedzie Ci ten zestaw na wszystkie strony, w niżej cenie i tym samym litrazu.
22taf/g 114 zł - delikatny, dźwęczny i sprawdzony nwet na ty forum
rs52a 200zł - zniekształcenia niższe niż reveltory, rewelacyje charki kierunkowe, neodymowy napęd z faradayem, wysoka efektywność
RS270 396 zł - 10', niezłe zejście, świetne wyniki w pomiarach ( Mark K, Zaph)

"ale to Twój tron..."

mor den siur, ma rację nie opłaci się teraz robić 2,5wey lepiej zrobić 3 wey i cieszyć się średnicą krystalicznie czystą sam się o tym przekonałem.

Zrobiłem na Usherze podłogówki, gdybym teraz robił obudowę to bym zrobił prawdopodobnie monitory. A gdybym rozpoczął projekt od początku to monitor MTM ale na głośnikach niskośredniotonowych o średnicy max 16cm lub większy monitor 3-drożny.

Panowie :!: jeszcze raz:
:arrow: konstrukcja 2,5way a NIE 3way
:arrow: Ushery 8935A + XT25TG
A pytałem czy lepiej zrobić dwie komory czy jedną i gdzie je można tanio kupić.
W mniejszej będzie lepsza odpowiedz impulsowa, ale montując dwa głośniki do 2x większej obudowy zwiększy się ciśnienie akustyczne i impuls wyrówna się <- dobrze myślę :?:

Pytasz się gdzie je mozna tanio kupić, wic rozumiem, ze jeszcze ich nie masz. Zaproponowałem Ci więc moim zdaniem lepsze rozwiązanie w zakładanym budżecie i ustawności w pokoju. Nie znam projektu zwrotki pod te głośniki, więc będziesz ją robił od podstaw. Nawet jakbys miał już Vify, to i tak przy tym budżecie lepiej jest robic 3-way. Zwłaszcza po ostatnich podwyżkach w niektórych markach.

Czy mógłbys uzasadnić dlaczego wybrałes taki projekt?

Nie znam innych dystybutorów poza ludspeakershop.pl ( d. Akkus) - może wyrwiesz taniej na allegro.
Dla dwóch głośników dajesz wielokrotność ustawień dla pojedynczego przetwornika

Jak stroisz głośnik do 40 Hz w 15 litrach, to 2 głośniki stroisz w 30 litrach:)

Swoją droga to w 30 litrach swobodnie pracowałyby Ci 2x ER18. Niecałe 60 litrów to już kawał klocka, to tego trochę wygibasów z usztywnieniem całości.

Czekam na uzasadnienie wyboru głośników.

Nie chcę kwestionować mozliwości tych glośników, ale 30 litrach to chyba każdy w tej klasie by nisko zszedł.
Moim zdaniem w tej cenie nie jest najlepszy. Koledze 13 cm Aurum Cantus najlepiej zagrał pod 200w UHERem, więc ta łatwość napędzenia jest dość względna.

Odpowiedz impulsowa jest tym lepsza im wieksza obudowa bo malaje dobroc ukladu... podstawy sie klaniaja.

Przecież to nie ma znaczenia czy dasz dwa głośniki do 60l czy każdy do 30l bo i tak objetość pozostanie ta sama!!

A b-r w obu opcjach może być z tyłu lub z przodu, ale lepiej z przodu gdyz nie trzeba kolumn tak bardzo odsuwać od ściany. Nie rozumiem tez dla czego nie możesz zrobić dwóch b-r z przodu?

A co do cięcia xt to zgadza się - nie można jej za nisko ciąć, nie nizej niz 3kHz

paldo napisał:
Przecież to nie ma znaczenia czy dasz dwa głośniki do 60l czy każdy do 30l bo i tak objetość pozostanie ta sama!!

Oczywiście w przeliczeniu na jeden przetwornik.

A czy w tych 100 litrach będzie sie dobrze odsłuch sprawdzał?

Czyli ma to znaczenie, czy nie ma?
Jak 2x30L to BR zdecydowanie z tyłu ponieważ górny BR trochę by szpecił.

Powrót