• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Kolumny oparte na dwóch ARN 188-03/4

Reakcji
0
Heja wszystkim! Mam zamiar zrobić sobie kolumny oparte na dwóch ARN 188-03/4 połączonych szeregowo i do tego kopułka ARN 104-04/8. Zwrotnice do nich to Janbo X-2 z częstotliwością podziału 5000Hz (braciak mi taką poleca). HT Audio wykazał mi 87 litrów (vented box). Co o tym sądzicie? Kolumienki mają służyć do słuchania muzyki i oglądania filmów. Zależy mi na miękkim basie:) Myślicie że nadawały by się do tego? A może coś byście zmienili w nich np. kopułki czy coś? Doświadczony to za bardzo nie jestem i zamierzam dopiero zacząć:) Wszystkie rady mile widziane.

cyt: "Wszystkie rady mile widziane."

poczytaj forum . Jeszcze nie wydawaj kasy bo mozesz b. szybko zmienic zdanie.
Uzywaj "szukania" na forum i tam wpisuj wyrazy zwiazane z tym co cie zainteresowało .
Podział w zwrotnicy jest do bani .

87 L ???
polowa tego nawet by wystarczyla...
podzial 5000 Hz za wysoki....tak ok 3000 Hz by byl chyba dobry, ale to juz raczej nalerzy zmierzyc lub poprostu zbadac nawet na sluch

ja wczoraj zrobiłem obudowe do 2*xw-165-1398 połączonych równolegle to samo co arn 188-05-08 tylko mniejszy kosz, 188-03-04 mają podobne parametry mają łagodniejszą charakterystyke nie podbijają basu, obudowa to 55 l netto gra to całkiem ładnie strojone na 35 hz w winisd wychodzi duzy impuls coś koło 20 ms a w odsłuchu bas jest potwornie szybki chyba coś żle liczy winisd -- głośniki to arv104-01-04 , arp 150 - 04 i 2*xw-165-1398 zwrotnica projektowana była w speaker workshop tylko ze pod arv , arp , arn 312-00-04 obudowa była za duza dlatego przerobiłem całość i wyrzuciłem arn 312 a dałem 2*xw strojenie 600 hz , 4100hz , wysoki i średnio tłumiony o 4,5 db ogólnie wsio oki
pozdro jaro

Bie mozliwe ze w 55 litrach jbas jest szybki chyba w praktyce wyszlo Ci inne strojenie.
Do 40-45 litrow jest znosny impuls (troche mniejszy niz podaje WinISD) i taka oudowe polecam.Podzial przy najwyzej 3KHz i a wysoki wytrzyma bo i tak trzeba go bedzie tlumic zatem mniejsze napiecie dostanie.

Odpowiedź dla Zygmunta

Odpowiedź dla Zygmunta

Miękki bas to taki jakie posiadają Tonsile:) Brat ma kolumienki zbudowane na bazie 30cm Tonsila, które zrobił sobie jakieś 7 lat temu (patrz zdj.) i grają zajebiście (mimo iż obudowa powinna być do nich większa). Ale takich se nie zrobie bo nie mam tyle miejsca w pokoju:( Zdaję sobię sprawę, że na tych Teslach takiej efektywności jak na Tonsilach nie uzyskam.

Załączniki

• peavey.jpg
    peavey.jpg
    15.8 KB · Wyświetleń: 0
Ja mam ARN 188-03/4 w 32 litr. i wysoki ARN 104-04/8 i gra super polecam
podział 3,5kHz

a ja polece wersje 08! Mają wg mnie fajną średnice i miękki szybki basik, lepszą średnice od 13/40 tonsila wg. mnie. Basu jest nieco mało, ale naprawde super gra u mnie, dziś testowałem.

Powrót