• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Kolumny oparte na Infinity sm 155

Reakcji
0
Witam serdecznie, nabyłem za małe pieniążki w/w kolumny stan samych glosników idealny obudowa do remontu.
Chciałbym zrobić z nich coś w stylu JBL 4312, znam firmę z frezarka CNC, sam pracuje w środowisku CAD więc rysunki opracuje sam, jest człowiek od zwrotnicy i połączenia elementów.
Pytanie moje jest następujące czy wystarczy zachować litraż skrzyni cz także same wymiary są istotne ?
Czy po zmianie wymiarów a zachowaniu litrażu kolumny nie zmienia efektywności ?
Materiał na skrzynie wysokiej jakości slejka sosnowa niefoliowana.
Dugie pytanie mam odnośnie BR.
Czy mogę zastosować skrzynie zamknieta ? I jak to odbije się na efektywności ?

Musisz zachować to samo rozmieszczenie głośników jak i objętość.

Jesli chcesz zachowac zwrotnice, to front i umieszczenie glosnikow musi byc takie samo.

To powinien wiedziec Twoj czlowiek od zwrotnic, jak wykona odpowiednie pomiary woofera.

Zwrotnica napewno bedzie zmieniana, odnosnie ksztaltu samych kolumn jeszce nie konsultowalem tego z nim :)
podsumowujac jesli chce inny ksztalt frontu i gabarytow niezbedne sa pomiary, oraz zmiana podzialu w zwrotnicy tak ?

Powrót