• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Kolumny podłogowe na Teslach

Reakcji
0
Witam wszystkich. Jestem tu nowym uzytkownikiem, także bardzo prosze o wyrozumiałość i zrozumienie.
Długo czytałem posty na temat budowy kolumn głosnikowych. Postanowiłem spróbować zbudować cos sam.
Wybór mój padł na kolumny podłogowe na przetwornikach Tesli(sugerowałem się tutaj jakoscia w stosunku do ceny)
Moja koncepcja co do wyboru przetworników wygladała by nastepujaco:
ARV- 104-04-8 (32zł)
ArN- 226-05-8 (40zł)

Zwrotnica wygladała by natsepujaco:
http://amplion.wz.cz/tp-vyhybky2.htm (koszt budowy to ok 45 zł)

Teraz troszkę o muzyce której słucham i pomieszczeniu.
Pokój jest malutki ok 10m2 a muzyka to przewaznie Dance i muzyka New Age.
Lubie dośc wyrazne wysokie tony i przyjemny dzwięk niskich tonów.

Bardzo prosze Was o opinie na temat tego zestawienia przetworników i zastosowanej zwrotnicy i ewentualnie inne rozwiazania w takiej kwocie jak podałem.
napedzał bym to wzmacniaczem o mocy sin 2x50W an 4 ohm

nie mozesz uzyc tak duzego glosnika w sekcji niskotonowej, zwazajac na to ze jest to konstrukcja 2 way to z tesli maxymalnie nada sie ARN188 a jeszcze lepiej bedzie sprawdzona konstrukcja opierajaca sie o 2xARN150 w dolnym pasmie i kopolce tonsila, do tego masz gotowa zwrotnice zreszta swietna naszego kolegi Yoshi'ego

Pozdrawiam

Ale kolega lubi dance a zalezy mu na wysokich i niskich , o srednicy nic nie pisze wiec wg mnie taki dobor bedzie dla Ciebie trafny. Bedziesz mial duzo niskiego i nie malo wysokiego. A sredni sobie wyobrazisz. Ton - oczywiscie :)

nie no nie zartuj sobie z chlopaka bo pojdzie do kolegi gdzie beda lepiej graly creativy jakies...

Tato Muminka,

Zastanawiam sie czy Ty jak na poczatku, gdy zaczynałeś swoje pierwsze konstrukcje miałes taką wiedzę jak teraz

ej no ja mam stara konstrukcje 2way na 226 i da sie tego sluchac, nie ma rewelacji w srednicy ale jest niebo lepiej niz creativy czy inne pierdziwki. mam puszczone na nie cale pasmo a na wysokoton tylko kondensatorki, gra to jak gra ale tragicznie nie jest.

choć byłoby pewnie lepiej z normalną zwrotką i średniakiem...
Może zrób kolumny na wzór EZO ??
btw 226 07 4 lepsze są od 226 05 8 i chyba ze 3 zł droższe , a jak dasz 2 to też będzie 8 R :)

Powrót