• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Kolumny podłogowe-pomoc w budowie.

Reakcji
0
Witam wszystkich użytkowników forum!
Jako, że jestem nowym użytkownikiem forum i od niedawna interesuję się diy, jestem trochę zielony w niektórych sprawach.
Chcę zbudować jak w tytule- kolumny podłogowe, żeby niebyły drogie, a i potrafiły swoje. Zastanawiałem się nad typem obudowy i stwierdziłem, że obudowa BR będzie dobrym rozwiązaniem dla mnie. Znalazłem na allego głośniki KLIK i wypadało by dać jeszcze jakieś wysokotonowe, ale nie wiem jakie.
Liczę na waszą pomoc w doborze wielkości obudowy.
Mam "wzmacniacz" Diora Amator 2b, ale w przyszłości chcę zmienić na RADMOR 5412. Słucham wszelkiej muzyki z wyszczególnieniem d'n'b, dance i h-h (nie polskiego) oprócz disko-polo :mrgreen: .
Proszę o wszelką pomoc!
_Robal

Weź sprzedaj amatora i zrób prostą i tanią końcówke na LM3886 - to po 1.
Po 2 - te stxy to nie jest najtrafniejszy wybór - delikatnie mówiąc.
Po 3 - napisz ile masz na to kasy - na wszystko.
A po 4 - przejrzyj sobie konstrukcje w odpowiednim dziale na tym forum :)

Dzięki za odpowiedzi!
Pokój mam 4x5m. Kaski naprawdę nie wiele, materiały na obudowę mam. Nie jestem audiofilem :mrgreen: więc nie oczekuje jakiegoś super czystego dźwięku. Amaora nie chce sprzedawać, bo i tak gówno za niego dostane, a mam go już dobrych parę lat.

@takero
Raczej nic nie wyjdzie z tej końcówki, lutować umiem, ale po prostu nie umiem/nie czuję się na siłach zrobić takową. Rzeczywiście te stxy zamienię na połączone równolegle 2xGDN 13/40/2 na jedną kolumnę. Oczywiście czytałem o konstruowaniu, ale chciałem się poradzić Was :)

nie wiem czy bedziesz zadowolony, bo glowna zaleta tych tonsili jest srednica.
a jednak DNB wymaga porzadnego dolu.
moze lepiej nowego stxa18? bo to jednak 20m2 !

Bobal ile masz dokladnie kasy?:)

Kurde jak parze jakie inni robią głośniki i ile kasy wydają o aż mi wstyd pisać ile mam kaski... Chciałem wydać około 100-120 zł na głośniki, inne materiały mam.

mIKI Robal, nie Bobal :mrgreen: :mrgreen:

albo ARZ...
Z tymi 20mkw nie przesadzajmy, bo to nie jest wcale aż tak dużo...

totemy to kosz:
45zł x 2
25zł x 2
wysyłka 15zł
i to już 155zł
do tego części na zwroty - też ze 25zł z wysyłką...
Terminal też parę zł kosztuje, a bez niego lipa i wstyd...
Z kasą 100zł na glośniki to nic nie zrobisz, ale jak masz dużo wiórówki to pomyśl nad ARZ, nawet nad hornem...

jeśli już to 10 80 7, a nie jakiś szit za 10zł ;p

A może arn150 ? Bo w muzie której słuchasz bardzo ważny jest dół, a jeśli o bas idzie arn zabija te tonsile - przynajmniej ilością...

Co do moich głośników to wiem, że to gówno, dlatego chce nowe zrobić :mrgreen:
Dzięki za linki, zrobię 2xarn150 równolegle+ jakiś wysokotonowy 4ohmowy. Tak w ogóle to dobrze rozumuję? Jak mój wzmak ma 8 ohmów, to muszę zrobić, żeby niskotonowy+wysokotonowy miały razem też 8ohm? Wiem głupie pytanie, ale kto pyta nie błądzi(i nie płacze nad spalonym wzmacniaczem) :mrgreen:

_Robal napisał:
Jak mój wzmak ma 8 ohmów, to muszę zrobić, żeby niskotonowy+wysokotonowy miały razem też 8ohm?
na wysokotonowy idzie taka mala moc (max 2-3W) ze jego nie bierze sie pod uwage, niskotonowe musisz tak polaczyc zeby razem mialu 8ohm, np 2x4ohm szeregowo albo 2x16ohm rownolegle

Dzięki damiani już wszystko rozumiem. :mrgreen:
Zastanawiam sie już tylko nad tym jaka obudowę zrobić (ile litrów), ktoś ma jakies propozycję? ;]

Powrót