• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Kolumny pod radmora 5102-TE

Reakcji
0
Koledzy.
Zostało mi materiału i chyba bakcyla złapałem.
U teścia stoi RADMOR 5102 TE, który nie ma co napędzać. Na froncie straszy napisem 'stereo HiFi quasi quadro'.
Wyjście ma opisane jako 4 ohmowe 2x25W na przód i 2x15W na tył.
Co z forumowych konstrukcji warto podpiąć pod ten radioodbiornik?
Myślę, że budżet sam się definiuje.
Z góry dziękuję za linki.
Pozdrawiam

Tak naprawdę? Nic więcej niż coś na budżetowych stx'ach a i tu mam wątpliwości. Radmor to ładnie pisząc baaaaaaaaarrrrddzzzzo nieudany sprzęt.

Mam sąsiada elektronika, który jest zakochany w Radmorze. Do tego ma oczywiście Altusy i to jest jego brzmienie. Na forum audiohobby chłopaki wystrugali ciekawy projekt 2 way, na 30cm basie Tonsila i dużej tubce jak w Zeusach. To moze fajnie pasować do klimatu Radmora, a wykonanie nie powinno byc drogie.

Mam sąsiada elektronika, który jest zakochany w Radmorze. Do tego ma oczywiście Altusy i to jest jego brzmienie. Na forum audiohobby chłopaki wystrugali ciekawy projekt 2 way, na 30cm basie Tonsila i dużej tubce jak w Zeusach. To moze fajnie pasować do klimatu Radmora, a wykonanie nie powinno byc drogie.

podlinkuj projekt

Tak naprawdę? Nic więcej niż coś na budżetowych stx'ach a i tu mam wątpliwości. Radmor to ładnie pisząc baaaaaaaaarrrrddzzzzo nieudany sprzęt.
Pierwotnie nawet napisałem prośbę, aby nie komentować hiendowosci tego produktu, ale sądziłem, że na tym forum nie trzeba 😕.

Co do altusów, to ich ceny są równie absurdalne, co wspomnianego radmora.

Ja bym osobiście wolał podobny projekt ale inny jeśli o takich projektach mowa. W sieci krąży projekt kolumny na bodajże gdn 30/80 i którejś z kopułek tonsila. Tez dwudrożny. Gdzieś widziałem pomiary i w miarę normalnie to wyglądało. Moim zdaniem 30/80 jest lepszy od 30/60 ale to tylko moje zdanie. Po prostu nowocześniejszy jest trochę ;) .

Byly takie kolumny produkcji Eryk S, ale to nie byl projekt. Do tego byla to odgroda, a nie kolumny. Natomiast 30/80/2 owszem mial fajna charakterystyke, ktora pozwalala na filtrowanie jedna cewka, a nawet bez niej wlasnie w odgrodzie...

Powrót