• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

kolumny podstawkowe by FSOL (Szalony) ARN 5618 + TW 401 SX

• Autor wątku Autor wątku FSOL
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Reakcji
0
Witam
chcialem pokazac moje pierwsze kolumny podstawkowe które zrobilem prawie 3 lata temu ...
więc prosze o wyrozumiałoś :P wtedy dopiero zaczynalem sie interesowa przętem audio a co dopiero mówic o DIY :P

no ale mialem pomysł który wykonałem :) piękne to moze one nie są ale grają bardzo przyzwoicie :) (teraz robią jako tyły w 5.1)

ich koszt 3 lata temu to ok 300 zł ...

są wykończone okleiną machoń ...

co do przetworników to sory za Alpierda ale jakos tak wyszło ;)

a tutaj link :

http://www.astercity.net/~yagowape/kolumny/

co od nich chcesz? mi sie bardzo podobaja - ciemne wykonczenie dodaje im klasy
jesli jeszcze zalozenia zostaly spelnione i wrazenia sa pozytywne to GRATULUJE,
... i wiecej wiary w siebie :)

Bardzo fajne kolumienki podoba mi sie ten kolor dodaje to charakteru, jedyne co bym zrobił to pomolował wkręty ale tak ogulnie ok;)

... ^^ dzięki za pochlebne opinie :) w te wakacje mam zamiar zrobic sobie nowe na lepszych przetwornikach tez podtawkowe tylko teraz bede walczyl z fornirem mam nadzieje ze sie uda :)

pozdrawiam

wszystko fajnie tylko nie pisz "kolumny podstawkowe" tylko monitory, to jest jakbyś mówił na rower "pojazd jednośladowy"

"a jaka jest definicja monitorów??
bo coś mi się wydaje, że jakiś audiofil zobaczył kiedyś monitory (bliskiego pola) w jakimś studiu nagraniowym i stwierdził że skoro realizatorzy mówią na takie małe kolumienki (profesjonalista nie nazwał by tego kolumną tylko zestawem głośnikowym) to wypada tak mówić na wszystkie zestawy w małych obudowach... tylko nie zauważył ze za tymi małymi kolumnami wiszą na ścianie monitory trójdrożne z głośnikami niskotonowymi o średnicy conajmniej 30cm... i to też są monitory..."

takie ładne podsumowanie napisał Zygmunt w jednym z postów a ja sie pod tym podpisuje więc dalej będe "małe monitorki" nazywał kulumnami podstawkowymi :)

pozdrawiam :)

"monitory" istotnie wziely swoja nazwe ze studiow nagraniowych.
pierwszy raz uzyto jej bardzo dawno temu w radiu BBC na malutkie kolumienki KEFa.sluzyly one do monitorowania audycji puszczanej w eter.

nazywac sobie mozna kolumny jak sie chce,ale wlasciwsza nazwa na malutkie kolumienki jest chyba wlasnie monitor.
altusy 110 tez staly na podstawkach...

ps.a co z kolumnami regalowymi tzw.pulkownikami :) heh

ps.nr 2 calkiem fajne te kolumienki

pozdrawiam

dobrze ze jest tesla a nei jakis alphard ..dalo by rade jakies fotki z budowy albo ju zpo po 2 foto to malo :) ale moja opinia jest pozytywna

fotki z budowy ehh niestety nie realne bo budowane 3 lata temu :P a wtedy aparatu nie bylo :(

FSOL, widzę, że jednak zawitałeś na to forum ;)

Co do samych monitorków... tw401sx - miałem i nietsety nie powiem aby grał ładnie, ARV gra dużo lepiej ;) Pozatym, irek go kiedyś mierzył to wyszedł z niego bardziej średniotownoy hehe ;)

esh0, heh no wiesz teraz jak bym robił to wziołbym pewnie ARV albo Vifa w przypływie kasy :) a co do forum no to zawitałem i będe tu często witał :)
i widze tu oprócz Ciebie jeszcze pare nicków znajomych... dobrze dobrze :)

Ładne głośniczki, kolor machoniowy dodaje im uroku. Jak na okleine, to efekt jest niezły.

Elminster, głośniczk grają naprawde bardzo ładnie jestem mile zaskoczony a wziołem je tez dlatego ze mają przezroczystą kopułke taką ze jak sie wciśnie to zaraz sama wyjdzie spowrotem i cewka jest smarowana (wiem ze jakos sie to nazywa ale mi wyleciało) :) ... wazne ze nie kują w uszy tak jak stx(moja opinia) i scena jest bardzo przejzysta moze to zasługa wzmacniacza (harman/kardon) ale na moich magnatach podłogowych takiej sceny nie ma jak na tych ... :P

Powrót