• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Kolumny stereo do pokoju 20m2 - co polecacie?

Reakcji
5
Witam!
Aktualnie słucham muzyki w pokoju 20m2 na kolumnach DIY GDN 15/40/5 i DX25TG podłączonych do wzmacniacza Yamaha AX-550.
Ogólnie z dźwięku jestem zadowolony, ale w wolnych chwilach chciałbym wystrugać coś nowego. ;)

Oczekuję lepszej sceny, wyrazistości, niższego zejścia i kopa na dole.
Przeglądam różne projekty i w oko wpadły mi:
http://www.loudspeakershop.eu/zestaw-do-montazu-akkus-35a30-p-1605.html
i teraz pytania:
- dostępne są dwie wersje BASIC i COMFORT - czy odczuję różnicę w dźwięku?
- czy w tej cenie polecacie coś lepszego?

nikt ci nie odpisuje, ponieważ te głośniki są na forum opisane. Jak poszukasz, znajdziesz opinie. Ja sam ich nie znam, to nie podpowiem.

Też tak pomyślałem.
Poczytałem już i chyba się zdecydowałem na ich budowę ;)
Powiedzcie chociaż, czy warto dopłacić do droższej zwrotnicy?

Napewno w tym zestawie znajdziesz to czego ci brakuje w poprzednim. Myślę że warto dopłacić do lepszej zwrotnicy. Chociaż są różne opinie na ten temat. Dużo ludzi ma kolumny na tych glośnikach i wszyscy sobie bardzo chwalą. Miałem monitory na glośnikach Usher i wymiana elementów zwrotnicy na lepsze była odczuwalna.

Powiedzcie chociaż, czy warto dopłacić do droższej zwrotnicy?

"Rezystory MILLS w torze wysokotonowym
Kondensatory SCR KP w torze wysokotonowym
Wszystkie cewki powietrzne drutowe"
Przecież to już są dobre elementy. Nie warto.
Ale powiem tak, jak kupisz lepsze to z pewnością psychika podpowiadać ci będzie, ze gra lepiej. Co nie zmienia faktu, że IMO strata kasy.

Powrót