• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Kolumny stereo SC10N + M 10 + 2x ARN 226

Reakcji
0
Witam!

Od dawna nosiłem się z zamiarem kupienia kolumn głośnikowych - po odsłuchach dobrałem w miarę dobrego może nawet idealnego kandydata - JBL E60... problem w tym że zabrakło mi nieco funduszy, ale postanowiłem nie rezygnować z idei dobrego (no w miarę możliwości dobrego :wink: ) audio... i wybór padł na DIY...

Po przeczytaniu wielu wątków jestem zbudowany opinią na temat 2ch ARNów 150 w połączeniu z SC 10 N... jestem pewnien głośnika wysokotonowego i raczej nie przekona mnie nic aby go zmienić natomiast pomyślałem że za niewiele więcej mogę mieć 3 drożne mocniejsze kolumny - znalazłem tesle ARN 226 - na oko ma niezłą charakterystykę, ale nie wiem ani jak brzmi, ani jak się zestawia z moją wysokotonówką...
I tu jest do Was drodzy forumowicze pytanie:
Czy ARN 226 zgra się z SC10N + midi - jeśli uważacie że nie to co polecacie?

Właśnie... sprawa średnicy też nie jest jasna... znalazłem głośniki VISATON M 10 ( http://www.visaton.de/en/1/11/359.html ) są w bardzo przystępnej cenie, ale szczerze mówiąc to wyglądają jak w kolumny za 30 złotych :cool: czy polecacie te głośniczki, a jak nie to co w zamian?

To główne pytania - mam jeszcze 1 malutkie przy okazji...
Wymyśliłem dość oryginalną obudowę - ale konstrukcja wymagać będzie wielu załamań wewnątrz kolumny - czy to nie będzie w jakiś sposób przeszkadzało fali wydobywającej się z głośników czy nie będzie powodowało zaburzeń i rezonansów?
Oczywiście litrażowo będzie wszystko dopasowane...

Z góry dziękuję i pozdrawiam.

jarmarek, szczerze to nie polecam ci zabawy w 3way - nie masz po prostu doswiadczenia! niby jak masz zamar zrobic zwrotnice? ukpic uniwessalna? - to bez sensu. jesli koniecznie 3drogi to skopiuj jakis gotowy projekt - zajaranego, lukaszaN czy ezo sam naprawde nie dasz rady.

co do ARN 226 to fajnen glosniki - bas maja calkiem mily i dynamiczny, wielka zaleta jest to ze nie wymagaja wielkiego pieca.

jarmarek napisał:
Wymyśliłem dość oryginalną obudowę - ale konstrukcja wymagać będzie wielu załamań wewnątrz kolumny - czy to nie będzie w jakiś sposób przeszkadzało fali wydobywającej się z głośników czy nie będzie powodowało zaburzeń i rezonansów?
Oczywiście litrażowo będzie wszystko dopasowane...
to nawet zaleta o ile bedzie dostatecznie sztywno i mocno!

jarmarek napisał:
pomyślałem że za niewiele więcej mogę mieć 3 drożne mocniejsze kolumny
policzmy sam koszt glosnikow + zwrotnice
2xarn 150 + sc10n + zwrotnica - 4x32 + 2x52,9 + 60-100 = ok 300zl
2xarn 226 + ARX + sc10n + zwrotnica - 4x45 + 2x30 + 2x52,9 + 150-250 = ponad 500zl
i gdzie jest to niewiele??

Dzięki za odpowiedzi - a więc jeśli chodzi o zwrotnicę to nie będzie problemu - znajomy robi ją dla mnie... pewnikiem nie jest mistrzem, ale wie co robi.

Pawle - zdaje sobie sprawę że jest to 200zł więcej, ale powiedzmy szczerze - robię tą kolumnę raczej na długo - jeśli miało by się okazać że za 200zł więcej mogłem zrobić coś naprawdę dobrego(do Was pytanie czy tak jest naprawdę) o super właściwościach odsłuchowych(oczywiście za tą cenę) to czemu tego nie zrobić?

Powiem dodatkowo coś na temat muzyki jakiej słucham - generalnie jestem wszystkożerny :wink: ale... od razu mówię że techno raczej nie trawię... generalnie przeważa JAZZ, chillout, muzyka klasyczna odrobina rocka blusa czy nawet hiphopu(w tej kolejności)... ostatnio przerabiam płytkę metallici nagraną z orkiestrą symfoniczną płyta chyba nazywa się apocalipsa...

Co teraz? proszę doradźcie :cool:

jezeli sluchasz takiej muzyki to raczej zapomnij o teslach - one najlepiej sie sprawdzaja wlasnie w muzyce klubowej

jezeli bys dorwal tanio tonsila GDN 16/50/6 to moznaby pomyslec nad czyms dobrze brzmiacym.
na poczatek zajzyj do dzialu gotowych konstrukcji i popatrz na cenniki

Rozumiem że raczej trzeba myśleć o 2x GDN 16/50/6 + SC10N ... czy są jeszcze jakieś głośniczki - może odrobinę tańsze które zaspokoją moje potrzeby choćby na początek?
Chodzi mi o coś jak ARN150, ale bardziej do klasycznej muzyki...

jarmarek napisał:
Rozumiem że raczej trzeba myśleć o 2x GDN 16/50/6 + SC10N ...
wystarczy jeden tonsil i raczej visaton odpada - ten tonsil potrzebuje do wspolpracy jakiejs vify...

jakis interesujacy glosnik napewno sie znajdzie ale bedize problem ze zwrotnica :???:

Możesz rozwinąć temat problemu ze zwrotnicą? ...

Tak sobie myślę że pierwsze kolumny zrobię standard czyli 2xarn150 + SC10N i będę zarabiał na monitorki które będą dawały mi to czego chce narazie w 100% czyli tak jak powiedziałeś GDN 165/50/6 + Vify ...

ja jestem na etapie montowania budy - mam dość skomplikowany projekt więc nie sprowadza się to niestety tylko do przycięcia i skręcenia ... jutro będę szukał lakieru co jest na tyle gęsty że pokryje mi bez smug płyte OSB - może wie ktoś czym to robić? chodzi mi o czarny kolor...
Poza tym jadę po fornir oraz elementy do zwrotnicy - głośniki lecą już do mnie paczką.

jarmarek napisał:
Możesz rozwinąć temat problemu ze zwrotnicą? ...
widzisz... zwrotnica w kolumnie jest bardzo waznym elementem. mozna dac najprostszy filtr na glosnik wysokotonowy zeby go nie spalic i to bedzie jakos gralo. natomiast jezeli zwrotnica zostanie optymalnie zaprojektowana pod konkretne glosniki to efekt bedzie o niebo lepszy...
tak wiec jezeli niemasz dostepu do sprzetu pomiarowego (szukaj Speaker Workshop) to jedyna metoda jest budowa juz sprawdzonej konstrukcji do ktorej masz juz gotowa zwrotnice

jarmarek napisał:
jutro będę szukał lakieru co jest na tyle gęsty że pokryje mi bez smug płyte OSB - może wie ktoś czym to robić? chodzi mi o czarny kolor...
chcesz ja pomalowac?? to sam lakier/farba nie wystarczy. musisz wyszlifowac, zaszpachlowac, znowu wyszlifowac, dac podklad, znowu szlifowac itd a dopiero na koniec pomalowac...

Ozeh - źle się wyraziłem - mam dość skomplikowaną konstrukcję co prowadzi w rezultacie do tego że spędzę nad tym więcej niż normalnie czasu - dużo więcej... narazie nie mówię co i jak bo nie wiem jak wyjdzie :wink: jeśli wyjdzie zadowalająco to zaprezentuję to tutaj wszystkim, natomiast jeśli nie... to będę robił aż do skutku :lol:

Pawle - zdaję sobie sprawę jak się maluje - to są moje pierwsze głośniki, ale z narzędziami generalnie już trochę obcowałem. :cool: Chodzi mi o to że istnieje gęsta farba która może zakryć jakieś mikro nierówności jeśli takowych się nie pozbędę no i pytam się o nazwę.

Jeśli chodzi o zwrotnicę to z tego co wiem kolega korzysta z winsd czy jakoś tak - oczywiście nie jest to to samo co pomiary na miejscu, ale daje dość dobry wydaje mi się obraz ba całość projektu i pozwala przy odrobinie znajomości tematu samodzielnie zaprojektować taką zwrotnicę... ale ja to generalnie tylko sprzątam. :roll: :wink:
Mogę tylko powiedzieć że jak zaproponowałem mu konstrukcję taką jaką właśnie wykonuję to zaprojektował zwrotnice po czym pokazałem mu już zrobiony przez kogoś projekt i okazało się że są prawie identyczne - nie wiem czy to przypadek czy to jest możliwe ... ale tak było.

jarmarek, zapewne jak znajdziesz taka farbe to bedzie dosc droga. z zdradz chociaz po co ci ta farba skoro kupujesz fornir?? czyzby malowany na czarno front??

co do zwrotki - to sa tylko polsrodki

skoro chcesz front malowac to lepszy bylby MDF od OSB - na MDF tylko podklad naniesiesz, przeszlifujesz i masz gladka powierzchnie

wiem, ale płytą OSB dysponuję w ilościach znaczących, a MDFem nie koniecznie - pozatym już zrobiłem bude... więc na ten projekt już za późno - szukam fajnej farby :wink:

jarmarek, szpachla samochodowa, szlifowanie, szpachla samochodowa, szlifowanie, podklad/grunt, szlifowanie (coraz drobniejszym papierem) i masz idealna powierzchnie do malowania - nawet sprayem.

Powrót