• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Kolumny stereo

Reakcji
0
Witam proszę kolegów o pomoc przy zmianie nagłośnienia.
Obecnie słucham w stereo na Heco Victa 200 4 omowe 60 Wat
Wzmacniacz Iamp dysponujący mocą ok.300W dla 4 om. (przygotowany do późniejszych podłogówek w nowym domu (salonie)
Pokój w którym stoi sprzęt ma około 18m2.
.

Ostatnia edycja:
Od nowego zestawu oczekuję podobnego brzmienia (bądź lepszego) oraz większej mocy,lepszego basu.
Materiał muzyczny różny od lat 90 do współczesnych nagrań (techno,disco polo itd)

Zastanawiałem się nad :
Heco Aurora 300 Trochę większe od moich tylko sęk w tym że nie wiem czy będą spore zmiany oczywiście na +.

Obecnie w kolumnach głośnik basowy ma 14cm a membrana 12cm w powyższych jest już 17cm.
Ew.Tannoy Mercury M2
Tylko propozycje gotowych konstrukcji,nie mam czasu na DIY.
Dziękuje za pomoc.

Coś jest ze stroną nie idzie pisać w jednym poście.

A kolega Fanaudio22 przeczytał swój pierwszy wpis?
300W/4R w lampie to już spora "oszczędność prądu", nawet w klasie AB. A 60W do nich podpięte, to kolejna "oszczędność".
W/G mnie strata czasu na zmianę kolumn, te są ok do tego pokoju, nawet jeśli pracują z 30W/4R, a nie na 300W/4R. Należy zbadać i poprawić akustykę wnętrza.
Moc RMS dla głośnika nisko-tonowego określa maksymalną wytrzymałość kolumny, przy założeniu dobrej konstrukcji zwrotnicy pasywnej. 5x większa moc wzmacniacza, to conajmniej 4x za dużo do tych kolumn. Choć w konstrukcjach aktywnych też spotykana.

Wzmacniacz zastąpił stary amplituner kolumny zostały do testu,to że wzmacniacz dysponuję sporą mocą w niczym nie przeszkadza.Nie oczekuję że nowe kolumny będą go w pełni obsługiwać.Jeszcze nie ten czas.Kolumny widzę jako tymczasowe później do nowego salonu będzie coś podłogowego solidnego.

też coś sobie planuję kupić bo stare już straciły zdecydowanie na jakości

Powrót