• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Kolumny Tonsil Perfect 150 HiFi

Reakcji
0
Witam posiadam Głośniki tonsil perfect 150 hifi podłączone pod amplituner Sony STR-AV370x który podłączyłem pod komputer(zintegrowana karta) chciałem dowiedzieć się jakie mam kupić kable by uzyskać dobry bass chodzi mi o jakiś dobry kabel w miarę tani (3-4m)a chciałem się dowiedzieć czy kabel z amplitunera do PC wpływa na jakość dzwięku jeżeli tak to jaki byście mi polecili (5-7m) z góry dzięki :)

dane głośników :
Moc znamionowa: 100 W
Moc muzyczna: 150 W
Efektywność: 86 dB
Impedancja: 8 Ω
Pasmo przenoszenia: 45÷25.000 Hz
Częstotliwości podziału: 2,5; 6,5 kHz
Wymiary: 280×500×240 [mm]
Masa: 11 kg
System 3-drożny, obudowa zamknięta
Zastosowane przetworniki:
• GDN 20/60/15 (60 W / 8 Ω)
• GDMK 11/60/2 (60 W / 8 Ω)
• GDWK 8-13/120 (120 W / 8 Ω)

Dane amplitunera:
2 x 50 W moc wyjściowa
Super Bass Boost
System zdalnego sterowania
Surround Sound imitacja
Częstotliwość bezpośredni wkład
Wejścia CD, Video, Phono (MM), Tape
Dynamiczne wzmocnienie basów (Sony DBFB)
Mute "wyciszenia" - zmniejszenie poziomu o 20 dB
syntezator PLL tuning
30 FM / AM z pamięcią automatyczne wyszukiwanie stacji
2 pary głośników
Przełącznik wyboru głośników A i B oraz A + B
Wyjście słuchawkowe
Wyjście jack
DIN Moc wyjściowa na kanał: 50 W (1 w kHz 4 Ohm)
Pasmo przenoszenia 20 Hz do 20 kHz
Pobór mocy: 122 W
Waga: 6.5 kg
Wymiary: 13 cm wysokość / 42 cm szerokość / 30 cm głębokość.

Nie spodziewaj się basu po zmianie kabli.
Kolumny z głośnikiem niskotonowym w obudowie zamkniętej .
Wzmacniacz na STK . To już sugeruje że dolne pasmo będzie kulało w tym zestawie.
Poza tym karty dźwiękowe w kompach najczęściej są " średniej " jakości i nadają się raczej do głośników biurkowych.
Wymiana przewodów nie bardzo ma jakieś uzasadnienie .
Ale niektórzy mają tak , że zestaw który nie gra z powodu niskiej jakości komponentów zaczyna grać po zakupie "audiofilskich przewodów ".

Nie spodziewaj się basu po zmianie kabli.
Kolumny z głośnikiem niskotonowym w obudowie zamkniętej .
Wzmacniacz na STK . To już sugeruje że dolne pasmo będzie kulało w tym zestawie.
Poza tym karty dźwiękowe w kompach najczęściej są " średniej " jakości i nadają się raczej do głośników biurkowych.
Wymiana przewodów nie bardzo ma jakieś uzasadnienie .
Ale niektórzy mają tak , że zestaw który nie gra z powodu niskiej jakości komponentów zaczyna grać po zakupie "audiofilskich przewodów ".

Kable muszą wpłynąć na pewno na bass problem jest taki ze nie gra tak jak przedtem na samym poczatku jak wszystko podłączyłem to grało jak marzenie bass był dosłownie niesamowity(biorąc pod uwagę pokój 2 m na 3 m ) podczas remontu zostały uszkodzone kable i dostałem od znajomego ale nie ma porównania z dźwiękiem jaki był kiedyś a teraz ;/

Podczas odsłuchu ustaw żeby grała tylko np. prawa kolumna.

Czy słychać różnicę w grze?

Powrót