Podążaj za instrukcjami wyświetlonymi na poniższym wideo, aby zainstalować aplikację internetową na Twoim urządzeniu.
Uwaga: Ta opcja może nie być dostępna w niektórych przeglądarkach internetowych.
jest to dość specyficzna konstrukcja, ponieważ jest to układ 2,5 drożny, gdzie każdy z głośników midbasowych pracuje w swojej oddzielnej komorze bass-reflex.
jak zaczniesz kopiowac fiesty to staniesz przed problemem zwrotnicy. kiedys ktos na allegro sprzedawal fabryczne zwrotnice + GDWK bo wlasnie sobie zmienil na vife...Jakie pojemności dla tych poszczególnych komór?Jakie BR?
to nie 2,5 drogi tylko 2 drogi w ktorych kazdy glosnik pracuje w innej komorze. inny litraz i inne strojenie. ale elektrycznie to nadal 2 drogi!
Akustycznie są to 2,5 drogi, tyle, że zrealizowane nie zwrotnicą a strojeniem komór.
mam starą - oryginalną w domu
i tu nadal jestes w bledzie!
2,5 drogi polegaja na tym ze jeden woofer gra normalnie a drugi gra tylko basem bez srednich tonow
tak wiec powiedz mi jak niby bys to zrealizowal przy pomocy tylko skrzynki? przeciez zmiana pojemnosci czy strojenia wplywa tylko na bas!
Patrząc na układ z podłogowych siest, to głośniki te pracują w górnym zakresie razem, ale w dolnym grają oba inaczej i ich komory i rezonatory działają inaczej - daje to układ dwu i półdrożny, na pewno nie klasyczny, ale jednak dwu i półdrożny.
czyli wg ciebie zmieniajac tylko kilkadziesiat Hz pasma bez zmiany w elektryce ukladu czyni z tych kolumn uklad 2,5 drozny?
powiedziałbym, że jest to układ 2,25 drożny.
to juz blizej
ale nadal nigdy bym tego nie nazwal kolumami 2,5 droznymi
Więc wg. mnie jest to po prostu 2-way. Przecież jak ktoś sobie wstawi 5 midbasów i dla każdego budkę zestroi o 1hz inaczej to nie będziemy tego nazywać 2,2/3/4/5/6-way
w klasycznym 2,5way oba niskotonowcę grają w takich samych komorach, tu jest inaczej
Adam_85 napisz mi PW po weekendzie, z chęcią ci podam wartośći zwrotki , bo swoją modyfikowałem z pomocą pharoha i mam starą - oryginalną w domu![]()