• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Komputer do 2kzł.

Reakcji
1
Wujek potrzebuje nowy komputer. Jako że dawno się nie interesowałem co dzieje sie na rynku (a poza tym to i tak jestem ciemny jeżeli chodzi o komputery) chcem prosić Was o pomoc. Może ktoś z was zaproponować jakiś dobry konfig jednostki centralnej + monitor LCD 17' do 2kzł (jeżeli po cenach z allegro to tak do 1,8kzł, bo komputer bedzie kupowany w miescie a tu zawsze moze być troche drożej). Przewidywane przeznaczenie komputera to internet, filmy a jak już beda jakieś gry to z pewnoscia niezbyt wymagające.

Reasumując. Zaproponujcie coś najlepszego w tej cenie ;)

P.S dysk 160GB styknie, wiecej nie trzeba.

Na wstępie wymianka monitora, 17 cali to przeżytek, jeżeli ma być głównie do neta i filmów to minimum 19 albo i wiecej.

kurdzio, bardzo dziekuje za pomoc :)

Czyli tak:
* Intel Core 2 Quad Q6600 2,4 GHz 8MB cache s. 775
* Gigabyte GA-P35-DS3L IP35 s775
* Patriot DDR2 Dual Chanel 2GB 800 4-4-4-12
* Seagate ST3160815AS 160GB sATA II 8MB
* Gigabyte 9600GT 512MB 256bit PCI-e Zalman
* Rasurbo DLP 535 Silent Power
* CoolerMaster RC-330-KKN1-GP black

A co reszta forumowiczów myśli o tej konfiguracji??

Sprawdziłem ceny w sklepie lokalnym i sa zazwyczaj o 15 -20% wyższe. Spadna troche do września??

Co do monitora, co wybrać z oferty tego sklepu?? Poprosze o jeden model 19" i 17" http://www.skleppc.pl/index.php?m=os_items&gid=11094&page=1
http://www.skleppc.pl/index.php?m=os_items&gid=11093

Z góry dzięki za pomoc ;)

[ Dodano: 2008-08-04, 15:50 ]
Jeszcze zapomnieliśmy o DVD. Jaka nagrywarke proponujecie?? I przydało by sie cene zestawu troche zbic ;p

taki sobie ten sklep nie masz nic lepszego ? albo jakiejś giełdy?
jak musi być koniecznie z tego sklepu to mogę Ci coś innego wybrać

HeatheN na razie dwie ale jak nie chce za poł roku zmieniać to można od razu brać lepszy

HeatheN, Ma rację quady są bezsensowne rzadko która aplikacja z nich korzysta nie mówiąc już o grach 2 rdzenie są wystarczające.

kurdzio nie rozumiesz, Quad do zastosowan profesjonalnych, w innym przypadku lepiej (bo kase da np w wiecej ramu/wiekszy dysk/szybsza karta) brac 2 jajowca.
A jak widac budzet przekroczony wiec w quada bym sie nie pchal

Ok nowa konfiguracja. Co o tym myślicie??

* INTEL Pentium Dual-Core E 2220, 2.4GHz (800/1MB/LGA775/BOX)
* ABIT IP35-E Intel P35 S775
* MSI Radeon HD3850 512MB DDR3/128b TV/DV PCI-E RX3850-T2D512E-OC
* ModeCom zasilacz 400w [MC-400ATX]

I jaki monitor wybrać z powyższych linków??

ŁukaszN, człowieku! Żadnego ModeComa!

Wybierz któryś zasilacz z rankingu, do którego dałem Ci link.

* INTEL Pentium Dual-Core E 2220, 2.4GHz (800/1MB/LGA775/BOX)
* ASUS P5Q IP45 [775]
* ASUS ATI Radeon HD4850 512MB DDR3/256bit TV/DVI PC
* CHIEFTEC GPS-550AB-A 550W

* ASUS LCD VW202SR 20"

Łat du ju fink abałt dis??

Osobiście zmieniłbym grafike ... Na jakiegoś geforce ...

Nie jestem też pewien co do procesora .. C2D, ale ten E2200 ...

No i jakieś chłodzenie na procka by się przydało ...

EDIT: Zmień procka na E7200

pamięc na OCZ 4gb no i grafika :/

Widzę że robicie koledze wodę z mózgu :neutral: Do multimediów wystarczy coś takiego: amd athlon x2 5000+
2x1gb 800mhz cl4 (patriot,ocz,geil)
jakaś względna płytka pod am2 np asus m2n-e
dysk myślę że lepiej jakąś 250gb bo jest mała różnica w cenie. Np samsunga lub segate
grafika 9600gt jakąś z tańszych wersji
zasilacz np corsair 430-450w
Monitor jakiś 22" z DVI
Skoro to ma być komp do multimediów to nie musi być jakiś fantastyczny a zaoszczędzoną kasę lepiej zainwestować w dobry monitor bo go się zmienia rzadziej. ŁukaszN, Jeśli chcesz to napisz do mnie na gg. Pomogę Ci i na spokojnie coś poskładamy

cudny90 napisał:
Osobiście zmieniłbym grafike ... Na jakiegoś geforce ...

Nie jestem też pewien co do procesora .. C2D, ale ten E2200 ...

No i jakieś chłodzenie na procka by się przydało ...

EDIT: Zmień procka na E7200

pamięc na OCZ 4gb no i grafika :/
W tej cenie pokaz nam LEPSZEGO geforca, owszem sam posiadam 8800gts512, ba nigdy nie mailem ATI, ale prawda jest taka ATI 4850 DEKLASUJE geforcey.
Podam raz jeszcze linka
http://forum.purepc.pl/temat/co-kupic/59/zestawy-komputerowe-na-sierpien-2008r/247005/

DO NAJLEPSZEGO ZESTAWIENIA i tyle, wystarczy PRZECZYTAC.

csbiczek Ok zestaw:)

Ale po co taka grafika do multimediów i czasami gier? Trzeba na nią trochę wydać a będzie prawie nie wykorzystywana... Myślę że nawet jakiś 8800gs w zupełności wystarczy... To nie jest komputer dla gracza z tego co widzę...

4gb ramu dla komputera kupowanego dzisiaj to raczej minimum. Nie mylic z absolutnym minimum, ktorym jest moim zdaniem 2gb. Zechcesz miec Viste i 4gb ramu bedzie jak znalazl :) Najnowsze gry w testach wypadaja lepiej pod kontrola Visty i DX10 niz pod xp ;- ) A i system z SP1 dziala duzo sprawniej niz XP z sp3(mam w domu i takiego i takiego...)

Ile osob tyle zestawień ;) Narazie zastopuje i pozostane przy tym co jest. Procesor zmieni sie ewentulnie na E7200

same spece ...

kto poleca dysk 160GB? 2 lata temu to może był wybór, ale dzisiaj to zabytek :!:
Seagate 7200.11 500GB z 32 MB cache to najlepsza opcja - cichutki i cholernie szybki, cena niecałe 200zł. Jeśli mniejszy to Samsung serii F1 250-320GB i nic poniżej, cena 130-150zł, więc naprawdę warto dołożyć. Jeszcze rok temu królował Samsung, nie licząc Raptora, ale to inna klasa sprzętu.

Monitor ASUS, Benq jeśli ma być tanio, tzn 600-700zł. Jeśli ma być bardzo dobry to HP 2207, który rozwala wszelkie asusy, samsungi itp, choć na matrycy samsunga bazuje. Nadal to tylko TN, ale SPVA to inna półka cenowa i kończy się na 21 calach.

Mobo Gigabyte to porażka, cold booty juz chyba tylko w tej firmie się zdarzają. Asus P5K na IP35 - któraś jego odmiana obsługuje DDR2 i DDR3, czyli za 2-3 lata będzie można dołożyć nowe memki bez płacenia 2 razy tyle co za obowiązujący standard, tak jak teraz za DDR.

A tak wogóle lepiej zapytaj na forum IT bo tutaj "speców" mnóstwo. Masz PCArena, PurePC, nawet eGielda, a od biedy FrazPC czy Psi Lab

Powrót