• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Końcówka NAD 216 THX i problem...

Reakcji
0
Witam,

Panowie mam problem... przyszła mi końcówka używana NAD 216 thx i mam takie coś...

https://www.youtube.com/watch?v=kAMHJC0Basg&feature=youtu.be&hd=1

drugi kanał jest ok

Co to może być? zwracać to czy da sie to jakoś naprawić?

i co najdziwniejsze po ok 5 min sie wyłącza i włącza

201504292_wwxppaq.jpg

Ciężko określić czasem może to być tranzystor z 1zł , ale gra czy tylko trzeszczy ?

- - - - - aktualizacja - - - - -

jak nie masz kogoś znajomego co by to ogarną to może lepiej oddaj dasz do kogoś kto to naprawi (może wyda 10zł) a zkroi 100 albo więce ?

to może być też zimny lut

Dziwna sprawa... odłączyłem na jakieś 30 min... potem podłączyłem do innego gniazdka gdzie było podlaczone na sucho jakies 15 min... potem znowu podlaczylem do kolumn i nic! zero szumów! teraz słucham jakies 15 min i nic nie szumi oraz nic sie nie wyłącza... Może to cos dało ze po otwarciu dotykałem wszystkiego co sie tylko tam dało :)

jedyne zjawisko jakie mam teraz to strzelaja mi głosniki czasami jak głosno słucham - za słabe sa do tego wzmaka? to DALI 808

no i po 20 min lewy kanał znowu padł... w sensie zaczął szumieć...

rozebrałem... podotykałem i znowu działa ok... dziwne

Sprawdź kable, może gdzieś zimne luty lub potencjometr od siły głosu jest uszkodzony.

Też się ost bujałem z amplitunerem yamahy, a w końcu poszedł na części z góry wszystko wyglądało ok, a od spodu ścieżki popalone i na krótko przewodami ze skrętki zrobione, misz masz totalny, ale sprzedawca twierdził że przywiózł nie grzebany z Niemiec, ale uniamp działa w nim pięknie, z resztą zastąpił końcówkę mocy z nada c320

nie wiem czy dobrze zrobiłem ale rozkreciłem obudowe... podmuchałem spręzonym powietrzem... poruszałem kabelkami i działa jak na razie najdłuzej :)

przy okazji zapytam... czy znacie kogos dobrego w warszawie kto by naprawił uszkodzony tweeter? vifa d26tg-47-6... po rozebraniu okazało się drucik jest przerwany ale czy tylko?

sprawdziłem po nocy i na razie działa ok, nic nie trzeszczy/szumi... Zna ktoś jakiegoś speca w warszawie ktory moglby zrobic przeglad ew naprawic taką końcówkę?

Dziwna sprawa... odłączyłem na jakieś 30 min... potem podłączyłem do innego gniazdka gdzie było podlaczone na sucho jakies 15 min... potem znowu podlaczylem do kolumn i nic! zero szumów! teraz słucham jakies 15 min i nic nie szumi oraz nic sie nie wyłącza... Może to cos dało ze po otwarciu dotykałem wszystkiego co sie tylko tam dało :)

jedyne zjawisko jakie mam teraz to strzelaja mi głosniki czasami jak głosno słucham - za słabe sa do tego wzmaka? to DALI 808

no i po 20 min lewy kanał znowu padł... w sensie zaczął szumieć...

rozebrałem... podotykałem i znowu działa ok... dziwne

Standardowo w sprzecie wiekowym, zimne luty i pekniecia padów to standard na PCB NAD'ów i Marantzów

w kazdym serwisie rtv Ci to zrobią tylko zaznacz, że koncówka ma byc gruntownie sprawdzona i wyregulowana

Ok, znalazłem już przyczyne chyba... ale to i tak musi pewnie jakis elektronic ogarnąć...

Teraz pytanko - czemu nagle po podpieciu końcówki strasznie drą sie wysokie tony? mam wrazenie ze nieproporcjonalnie idzie wzrost glosnosci z niskimi... czyżby kolumny nie wyrabiały? albo może końcówka daje przester?

Powrót