• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Końcówki mocy

Reakcji
0
Siemanko.
Wrócił do mnie po długim czasie i niestety nie naprawiony T-amp 1050.
Tak się zastanawiam.....
W serwisie w wawie powiedzieli że zrobią lux super, za 500 zł ....
Pytanie czy można w podobnej cenie kupić same końcówki mocy.
Trafo to 790VA, +/- 64V . Zasilacz na 4x 4700uF - takie wielkie krowy.
Będę to próbował naprawić z kumplem - bo jeden kanał nie działa - myślicie że obie płytki kanałów L/P są takiej samej budowy ? Bo po prostu sprawny kanał byśmy "skopiowali" i może by zadziałał.
Jakieś pomysły ?

Obie płytki są identyczne. Naprawa uszkodzonego kanału to max 50zł. Wymiana tranzystorów końcowych i sprawdzenie wszystkich pozostałych elementów na płytce. Jak masz jeden kanał sprawny to masz ułatwione zadanie.

Z tego co usłyszałem z diagnozy to podobno ktoś przy tym grzebał i coś jest przerobione.
Więc albo lecieli w chuja albo faktycznie to coś innego padło nic końcówka. Tylko co ? xd
Dobra to trzeba się wziąć do roboty

Tak jak Adzikpisze, cześci to około 50zł, robocizna w najdroższym wariancie to 100zł, jak chcesz mogę Ci go zrobić

Ostatnia edycja:
SowaZ jeśli nie uda mi się go naprawić z kumplem to dam znać na pewno :) Mam nadzieje że grzebałeś w podobnych rzeczach już, bo jak wspomniałem już jedna osoba nie umiała tego naprawić, a okoliczności były dziwne. Drugiego dnia kanał po prostu postanowił nie grać. W środku czysto, żadnej spalenizny.
Przy okazji, gdzie najlepiej szukać części ?

Ostatnia edycja:
Tranzystory Toshiby znajdziesz na allegro. Będzie to para 2SA1943/2SC5200 sterujace musisz sprawdzić co tam masz.

SowaZ jeśli nie uda mi się go naprawić z kumplem to dam znać na pewno :) Mam nadzieje że grzebałeś w podobnych rzeczach już, bo jak wspomniałem już jedna osoba nie umiała tego naprawić, a okoliczności były dziwne. Drugiego dnia kanał po prostu postanowił nie grać. W środku czysto, żadnej spalenizny.
Przy okazji, gdzie najlepiej szukać części ?

Trochę już się mi sprzętu przewinęło. To klasyczna końcówka mocy na prostych elementach, wierzę, że Ci sie uda :) Co do części, to zdecydowanie allegro

Boje się że to nie końcówka mocy bo przestało nagle działać.
Widziałem tylko jak dzieciak mojej cioci bawi się potencjometrami i nie wykluczam że mógł ją włączyć.
Ale jak ją włączył i się bawił potencjometrami to coś się mogło stać ? Chyba że sobie podotykał kabla sygnałowego - trzaski czy coś

Ostatnia edycja:
Wyślij to komuś kto to zrobi.... bo jak Ty zaczniesz się bawić to raczej bez sensu będzie to wysyłać dalej... Schemat widzę w sieci jest. A końcówka ma budowę przypominającą CEPA.

Aż tak zielony to nie jestem ;)
Zawsze warto spróbować, sprawny kanał sie odlaczy żeby nie popsuć i tyle

Powrót