• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Kondensatory do pomiarów/odsłuchów

Reakcji
15
Cześć
Szybie pytanie:
Kompletuje swoje "wiadro" części do budowy zwrotnic i mam już troszkę cross-cap Jantezna ale chciałem dokupić parę innych na pomiary i pierwsze odsłuchy. Co polecacie bo tego jest masa a nie chciał bym przepłacać.
Chyba nie ma jakieś wielkiej różnicy brzmieniowej między foliowcami?

Jakie kupić MKT, PET, MPT , miflex, itp?

I gdzie (sklep)?

Ma być dobrze a tanio :D

Będę potrzebował po x2-x4:
1,2uF
1,5uF
2,2uF
2,7uF
3,3uF
3,9uF
4,7uF
5,6uF
6,8uF
8,2uF

Patrzyłem też u "chińczyka" ale drogo i aż po 10 sztuk z danej wartości.

Stx chyba ma najtańsze, nie? Poza tym na testowe to możesz kupić i bipolary, będzie jeszcze taniej.

Nie miałem nigdy w zwrotnicach bi-polarów. Ale czytałem, na forum, że znaczna jest różnica między elektrolitem (bipolarem) a jakimś foliowcem nawet na słabych głośnikach.
W STX maja dwa rodzaje PET i MPT nie bardzo wiem czym się różnią, ale to są chyba te Bennic.
Ciekawe co daje JANBO do tych swoich zwrotnic te niebieskie/czerwone/żółte kwadraciaki.

Ostatnia edycja:
Najlepsze kondy są polistyrenowe (styrofleksowe)

- - - - - aktualizacja - - - - -

W STX maja dwa rodzaje PET i MPT nie bardzo wiem czym się różnią, ale to są chyba te Bennic.

MPT
Rodzaj: Metalizowany polipropylenowy

PET
Rodzaj: Metalizowany poliestrowy

Tu mają duży wybór kondensatorów http://www.rezystory.net/

Janbo stosuje MKT i MKP

Poza tym na testowe to możesz kupić i bipolary, będzie jeszcze taniej.
mialem w swoich zwrotnicach strojonych elektrolity i szybko zaczalem je wymieniac!
roznice jednak slychac :(

kupuj stare miflexy itp
przejdz sie na bazary i szukaj starych zwrotnic itp
odzyskaj co sie da ;)

mozesz tez poszukac w elektronice - byle byl foliowy

http://www.sklep.monster.pl/Konden-M...3,40236,).aspx
ceny jak w stx a kondy lepsze i wysylka taniej! ;)

nie potrzebujesz aż tylu wartości . zupełnie wystarczy Ci 5-6 kondów, które będziesz załączał równolegle i dzięki temu stworzysz wiele wartości pośrednich pojemności.
ja tez dawno temu spłodziłem 2 zwrotnice przestrajane. w wersji stereo zrobisz 2way, a w mono 3way.
najważniejsze żeby kondy dla wysokotonowego były możliwie najlepszej jakości. ja w swojej zwrotce dałem MKT i to był błąd - słychać że są do dupy. natomiast w pomiarach nie ma różnicy (przy tej samej wartości pojemności). natomiast do gałęzi równoległych można dać bipolary , tylko one mają duży rozrzut, który z wiekiem jeszcze się powiększa. generalnie zawsze trzeba zmierzyć pojemność żeby sprawdzić ile wyszło.

Ostatnia edycja:
djrobo, nareszcie ktoś z Wrocławia.

Już wiem od kogo będę pożyczał zwrotnice ;)

Kupie prawdopodobnie miflexy.

Do 8-10uF proponuje foliowe
Wieksze wartosci mogą byc elektrolity

Manty mozna kupic tez na rezystory.net

A janbo z tego co wiem co przerwał produkcje juz ze 2 lata temu

Powrót