• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Kondensatory - Jakiej firmy i gdzie kupić?

Status
Ten wątek został zamknięty.
Reakcji
0
Witam. Niedawno kupiłem Yamahę CR-1020. Spodobał mi się ten amplituner i postanowiłem, że go odnowie. Pierwszym krokiem jest wymiana wszystkich elektrolitów, bo te obecne mają blisko 40 lat, więc nadają się do wymiany. Poza tym wylutowałem jeden, podejrzany (był bez folii na górze) i wysechł całkowicie. Chciałem kupić jakieś nowe kondensatory, ale nie bardzo się orientuje jakiej firmy i przede wszystkim w jakim sklepie. Myślałem o Nichiconach w tme.pl, ale sam już nie wiem. Ma ktoś może jakiś namiar na sklep, gdzie będę mógł kupić kondensatory jednej firmy i najlepiej jednej serii?

Oryginalnie jakie tam siedza? Jeśli odnawiasz to staraj się o takie same, w miarę możliwości oczywiście.

Poza tym wylutowałem jeden, podejrzany (był bez folii na górze) i wysechł całkowicie.
A po czym poznałeś że wysechł? Po braku folii? Dużo kondów tak robili. Tak w ogóle jak działa to po co to ruszać? Powiem ci taką ciekawostke: niedawno naprawiałem stary wzmacniacz Pioneera (ok 30 lat), mierzyłem większość elektrolitów i do wymiany był 1 (jeden) z ok 40 sztuk także zostaw to w spokoju

Dlugi czas stał bez włączania. Tego, który nie miał folii zmierzyłem. Poza tym nie tylko pojemność się liczy inne parametry pewnie uciekły.

Nie mam miernika ESR ;). Jakie kondensatory wstawić? Od razu zaznaczam, że nie jestem żadnym audiofilem, ale byle chińszczyzny, która po 2 latach straci parametry nie chce kupować.

Jakiekolwiek byle nie najtańsze chinole. Czasem jak coś potrzebuję to u HFO kupuję. Nichicon z serii audio np KZ, FG, Nippon, panasonic fc/fm, BC/philips są bardzo dobre i tanie, ELNA. Większe pojemności z tanich Jamicony lub Samwha.

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót