• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Kondensatory/ na jakie wymienić

Reakcji
0
Panowie, jako że na elektronice się nie znam, prośba do Was o pomoc;).
Mam w stopniu wejściowym we wzmacniaczu kondensatory NICHICON FW 10000uF/16V (allegro.pl/nichicon-fw-10000uf-16v-do-audio-804-i7111044718.html). Stopień wejściowy był dorabiany do wzmacniacza i wydaję mi się (patrząc po cenie tych kondensatorów i oczywiście przy założeniu że ich jakość jest na poziomie ich ceny) że nie pasują one zupełnie do reszty elementów we wzmacniaczu. Jeśli to istotne to wzmacniacz na GM70, sterujące VT25, a lampa w stopniu wejściowym ECC99.
W związku z tym mam pytanie, na jakie inne kondensatory mógłbym je zamienić?

Może coś takiego?

http://allegro.pl/for-audio-elna-100v-10000uf-85c-x2-i7233371309.html

lub

http://allegro.pl/kondensator-mundorf-mlgo-m-lytic-10000-uf-63v-i5695541249.html

Jeszcze jedno pytanie, te nichicony które obecnie są wsadzone mają 16V, czy muszę szukać też szesnastek czy to nie ma znaczenia?

Pojemność weź taka sama bo pewnie nie bez powodu taka tam jest (zgaduje :p ). Napięcie musi być minimalnie takie samo jak w obecnym albo wyższe. A czemu chcesz wymienić te kondensatory?

Czemu chce wymienic...a czemu zadajesz pytanie na które nie mam racjonalnej odpowiedzi i wprowadzasz mnie w zaklopotanie?;)
A tak na poważnie to po prostu zastanawiam się czy można lepiej...
Te które mam kosztują po 6,5 pln więc pomyślałem że jak wpakuje 200 to będzie lepiej;)

Daj se siana z tym. Właśnie dlatego zadałem to pytanie. Spodziewałem się że taka będzie odpowiedź ;) .

Moim zdaniem nie. Zresztą sam jestem ciekaw co napisalbys jakbyś wymienił ;) . Mogło by się placebo wkraść ;) .

Właśnie ja od wpływu placebo jestem daleki. U mnie kolumny latają na kablach po 7 pln za metr, a do wszelkich zmian podchodzę bardzo sceptycznie, także brak niebezpieczeństwa;)
Zresztą ciśnienia nie ma, poczekam jak skończy mi się robić nowy przedwzmacniacz, skończę kolumny i może dopiero coś zacznę kombinować skoro zmiany mają być niezauważalne.

Ostatnia edycja:
Powrót