• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Kondensatory w torze zasilania

Reakcji
0
Co sądzicie o zastosowaniu tego typu kondensatorów w torze zasilania wzmacniacza audio?

https://allegro.pl/oferta/kondensator-elektrolit-50000uf-50v-tesla-z-wojska-8150318932

spotkałem się również z kondensatorami wojskowymi firmy ROE (Vishay), Siemens, Novea i LMT
wszystkie w pojemnościach powyżej 4000uF ,leżaki nieużywane w dość atrakcyjnej cenie

czy parametrami byłyby zbliżone chociażby do Nichiconów?
teoretycznie dla wojska produkują bardzo dobry sprzęt

No nie wiem czy to aż taka atrakcyjna cena, 50V to nie poszalejesz z jakimś ogromnym wzmacniaczem.

Nie wiem jak te tesle, ale polskie z tego okresu mają bardzo często gigantyczną upływność. To też mogą być trupy, sporo lat już minęło. Tak jak Oskar napisał, cena jakaś nienormalna.

dzięki za pomoc, jeszcze co do sekcji zasilania

jestem w trakcie składania wzmacniacza klasy AB, o mocy 120W na kanał
zastanawiam się jaka opcja będzie lepsza

A.
Oddzielny transformator na każdy kanał 150VA 32V i po 4 kondensatory ELNA/Philips/ROE (około 20zł za kondensator) 6800uF 63V do filtra (na kanał)? (2x110zł transformatory + 160zł kondensatory)

B
Jeden transformator o mocy 300VA 32V i 6 kondensatorów Epcos 10 000uf 63V (koszt 220zł transformator + 150zł kondensatory)

cenowo nie ma praktycznie różnicy, ale co będzie lepszym rozwiązaniem?

w przypadku jednego transformatora mamy znacznie większe natężenie prądu, może rozładowanie tego na dwie oddzielne sekcje byłoby lepszym rozwiązaniem ?

W przypadku A możesz sobie zrobić pełne dual mono. 2x14mF na kanał powinno spokojnie wystarczyć przy tej mocy. Jeśli dajesz po 4 kondensatory możesz złożyć sobie dodatkowo moduł CAP-M od Borysa i będziesz miał w ogóle stabilizowane napięcie. To akurat słychać.

Powrót