• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Konstrukcja Subwoofera Bass-reflex

Reakcji
0
Witam chcę skonstruowac subwoofer na głośniku DIBEJSI o modelu DBS-B1214. Średnica głośnika to 12" czyli 30cm, impedencja 8om, a moc 400W, to wszystko co podaje producent na opakowaniu od głośnika. Nic wiecej nie wiem na jego temat, wiec jaka proponujeciec mi pojemnosc obudowy. Mam zamiar głośnik skierowac w podłogę, bassreflex na front. Nie mam pojecia jaką dać pojemność, średnice bass-reflexu i jego gługość. No i chce od frontu zamontowac okno z plexy o wymiarach 30x10, tak zeby glosnik byl widoczny.
Z góry dziękuje za pomoc

szukaj parametrów T-S. slam dobrze mówi: bez Qts, VAS i fs nic nie zdziałasz.
na OKO to chłop w szpitalu umarł. nic przypadkiem jeśli chcesz żeby sub zagrał dobrze. a jak już będziesz miał wyżej wymienione parametry to proponuję prosty programik WinISD z działu download symuluje on zachowanie głośnika w różnych litrażach obudowy z wybranym strojeniem BR
pzdr

Loteria - zagra albo zabuczy. Ze wskazaniem na zabuczy. A jak się uprzesz na bass refleks to 40 litrów i rurka średnicy 9 cm i długości 25cm. Ostatniego zdania nie umiem logicznie wytłumaczyć :)

Zgadzam sie ze na OKO cudacznie brzmi ale nie zniszczy glosnika przynajmniej.Zamknieta wybacza wiecej bledow.

nie znając parametrów TS z zamkniętą budą masz większe szanse że głośnik zagra "nie najgorzej", unikniesz kłopotów z eksperymentalnym strojeniem BR ale z basssem nie zejdziesz zbyt nisko :(

no chyba ze akurat przypadkiem ten glosnik jest do zamknietej czego niestety nikt nie wie, to moze ci sie udac ;)

Rób BR. Skoro wybrałes taki głosnik to znaczy ze audiofilem tez nie jestes.
Jak zauwazysz ze dudni zakleisz dziurę, ale wtedy bedzie ciszej i nie tak nisko.
Pozdrawiam

ditomku nie trzeba być audiofilem żeby słyszeć, że bas jest buczący. Niech lepiej da go w zamkniętą, nie za dużą i coś może z tego będzie. Zawsze daje to większe szanse na zadowalający efekt. Pozdro

Powrót