• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

konsultacja projektu.... 3-way

• Autor wątku Autor wątku piok
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Reakcji
0
mam w planie zrobic kolumny trzydrozne z zastosowaniem takich elementow:

tony wysokie: tonsil gdwk 11/100 89dB
tony srednie: tesla arp 150 91dB (w obudowie)
tony niskie: stx gdn 22-120-8-sc 86dB

zwrotnica: 800/5500 Hz z tlumnikami: -3,7dB na wysoki ; -5,5dB na srednie

calosc w obudowie 30 litrow strojonej na 37Hz

i czy takie cos zagra ladnie ?? ewentualnie co byscie w tym projekcie zmienili zeby zagralo jeszcze ladniej ...

to zalezy czy masz krzykliwy wzmacniacz,
ja preferuje aby kolumny miały zaznaczony bas ale bez przesady
na gdwk trroche szkoda wydawc kasy, wez arv
jeli gdwk to stłumiłbym gdwk i arp troche mocniej ale to mój gust

a ja sie przekonalem ze wysokie tony to bardzo wazna rzecz dlatego naklaniam cie do kupienia lepszej wysokotonowki np dt-100 (fajna przestrzen robi, i ladnie wspolgra z arp) albo jakas vifka.

hmmmm a jak wysoko mozna ciac te stx`y ?? jak on by zagrak gdy go przytne tak na 2kHz ??

bo jesli tak to bym zrobil 2drozne z dobrym wysokotonowcem np. vifa DX25TG-05-04

aryan,
mysle ze warto od razu zainwestować w wysokotonowca.
Wzbogaca swą jakością zestaw. Zazwyczaj zostaje do następnych diy .Przeskok jakościowy nie jest obarczony tak wysokimi kosztami z jakimi musiał by sie zmierzyc w przypadku midwooferów .Za stosunkowo niewielką kase przeskok jakości jest bardzo znaczny . piok, warto wydać kase na wysokotonowca

Powrót