• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Kontrola głośnika

Reakcji
0
Powiedzie mi z doświadczenia,czy sterowanie tego głośnika mocnym 200Rms wzmacniaczem poprawi tą skopaną ch-ke opóźienia??

Nie pytajcie czemu ten glosnik,niech sobie łupie oby ni e buuuuczał,ale czy nie będzie buczał?

Wg mnie glupie pytania zadajesz. Bo akurat wzmacniacz nie zmieni Ci wykresu opuznienia grupowego. A opuznienie te wcale nie jest takie zle, wiec w czym problem? To band-pass podwujnie wentylowany, band-pass z jedna dziura ma lepsze charakterystyki impulsowe.

jaki podwujnie wentylowany, co ty gadasz,przecie pojedynczo,taki impuls w samochodzieee czy ja wiem

no rzeczywiscie pojedynczy choc charakterystyka mi wygladala na podwujny.
No to wykonaj to cudo i zobaczymy co z tego wyjdzie. Obudowa wyglada na dosc mala a jak to zagra to juz ty ocenisz. Zasymuluj sobie ten glosnik w 35litrow b-r to bedziesz mial poruwnanie z tym impulsem.

Ja tak moze troche z mojego doswiadczenia cos napisze:
jezeli chodzi o symulacje w WinIsd to "impuls" niestety różniście wygląda i często nie ma odzwierciedlenia w rzeczywistości (zależy od od zbyt wielu rzeczy).
U mnie np. na tadeuszu (ktorego i tak juz nie mam) bas jest taki troche bardziej rozlazly ( i to naprawde slychac, nawet moja mama to slyszy:) ), jak zapodam wzmaka na bipolarnych to az slychac ze membrana jest trzymana za "morde" i to bardzo pożądnie, kontrola jest calkiem nie do porownania, wiec mysle ze pozadny wzmak moze tu cos wskurac. Jedna z wielu rzeczy ktora mi sie bardzo dokladnie sprawdza z symulacjami to wychylenie membrany oraz strojenie br, reszta wyglada troche mniej ciekawie. Zresztą wiecie jak jest <rotfl> bez pracy nie ma kołaczy.

Impuls może się tylko pogorszyć nie poprawić. Symulacje są wykonywane dla załozonych warunków idealnych. Wzmacniacz te warunki tylko pogorsza.

ta obudowa ma dodatkowo lepsza wytrzymalosc mocawa,zapewne glosnik bedzie mniej sie wychylał,mniwj stanow nieustalonych

[ Dodano: 2005-05-15, 23:45 ]
Bedzie jakaś specjalna różnica w dźwięku jeżeli glosnik dam odwrotnie tzn. tak jak na rysuku w pierwszym pśscie.Niby magnes nie powinien nic tam mieszac w dolnych rejestrach.Boje sie ze cewka nie wytrzyma bez bass reflexu w 15 litrowej zamknietej obudowie.Wytłumienie sie zachajcuje :P ]

Powrót