• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Krotkie pytanie o lm3886

Reakcji
0
Witam
mam takie pytanko czy jak koncowke mocy na lm3886 zasile +/- 42v i bede nia zasilal 8ohmowe kolumienki czy subika to nie skróci to bardzo zywotnosci scalaka ?
z gory dzieki za odpowiedz
pozdrawiam
Tomekk[/b]

O ile dobrze pamietam to jest maksymalne napiecie zasilania tej koncowki. Teoretycznie powinno dzialac, ale osobiscie troche bym sie bal.
POZDRO

max. to nie znaczy że odparowywujące.... Krzem tez ma teoretycznie 85 st. C graniczną temperature, a jednak trany działają jeszcze przy 150st.C Wg. mnie ruszy i na 45V DC ale to już nie da Ci większej mowy wyjściowej. Zwiększy się tlkyo moc strat.

Jeżeli te +-42V jest w spoczynku a przypuszczam że tak będzie to nie ma się co martwić kostka wytrzyma, pod obciążeniem napięcie i tak spadnie.

U mnie ladnie chodzi na +/-41 V i nic sie zlego nie dzieje. Temperatura troche wieksza. Jak sie bedziesz chcial pozbyc 1V czy 2V bez odwijania trafa to daj jeszcze po diodzie za mostkiem.

Powrót