• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Kto kolwiek słyszał, kto kolwiek wie ?

Reakcji
0
Witam chce zrobić takie maleństwa do kompa zamiast creativów. Wie ktoś coś o tym głośniku?
Myślałem żeby zaplikować go w obudowe zamkniętą bo jest po prostu łatwiej ;)
VAS tego głośnika to 0,35L
QTS 0.31
QMS 3.21 zastanawiający parametr :)
przy 12x7x6 [w,s,d] i grubości płyty 1,2cm wychodzi litraż ok. 0,50l
proszę o pomoc czy robić closed czy b-r, ja bym był za closed no ale czekam na waszą opinie.

tylko closed, rurka na pewno odbije się na neutralności.
Zresztą - najlepiej będzie poeksperymentować :P

Wg mnie najlepiej ten głośniczek zagra w zamkniętej 0,1-0,2l. Przynajmniej zejdzie niżej niż w br bo nie można stroić obudowy niżej od fs głośnika a wynosi ona 135Hz. Tak więc zamknięta.

wyjdzie ok. 0,5l przy wymiarach 10x6,5x8,5 zaraz zobacze jak to bedzie wygladac ; )

[ Dodano: 2010-02-04, 18:57 ]
noo a co do jakosci tego przetwornika ?

[ Dodano: 2010-02-04, 18:57 ]
i rozumiem ze szerokopasmowiec mozna puscic bez zadnej zwrotnicy ?

ŁukaszN,
hymmm właśnie tak myślałem, nie ukrywam że szalenie podoba mi się korektor fazy : )
Myślałem jeszcze nad w3-881SJ ma on wklęsła membrane moge to przeżyć ale poza korektorem fazy role odegrała też cena 46zł a 77 zł.
Tak czy siak, w ciasto nie potną mi płyt na takie małe kawałeczki ; ) Więc będę musiał zdecydować się na ten 3 calowy tymsamym zwięsze wymiary obudowy i będzie wszystko grać ; )
Ten w3 Ma QTS na poziomie 0,70 a nie wiem jak to tam szlo ze ponizej 0.50 jest br czy powyzej.
a tak apropo xmax 0.2 ? :roll:

Bartuś napisał:
Tak czy siak, w ciasto nie potną mi płyt na takie małe kawałeczki ; )
jak sie nie spieszysz (a sadzac po opisie to masz jeszcze czas) to moge ci przy okazji kupic takie kawaleczki :P

Bartuś napisał:
a tak apropo xmax 0.2 ?
matematyczny :P
np stary GDN AP mial x-max 3mm a latal jak szalony :P

Pawel S., Wielkie dzięki za propozycję, ale zdecydowałem sie na ten w3.
Pod ten głośnik zaprojektuje obudowe tak że mi wytną w ciasto.

Pozdro

[ Dodano: 2010-02-05, 21:58 ]
Ok Panowie a tego w3-881SJ wrzucać w br czy closed ? ?

[ Dodano: 2010-02-05, 22:05 ]
i czy ok2L to nie będzie dla niego za dużo ?

Powrót