• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Który amplituner "lepszy" :)

Reakcji
0
Witam szybkie pytanko. Posiadam Amplituner Onkyo TX-SR308. Dostałem propozycje zamiany na PIONEER VSX-1014 Amplituner THX 7.1. Oba ampli w pelni sprawne. Pytanko..Pioneer czy zostac przy Onkyo. Dodam że raczej zależy mi na jakości niż na tzw łupaniu. W Pionnerze niestety nie ma hdmi a jest otpical itd. Czy mając np w laptopie wejsce tylko np hdmi da się to jakąś połączyć tak aby jakościowo było lepiej od aux. Wiem że istnieją konwertery. Co o takim rozwiazniu sądzicie? Z góry dziękuję za wszelką pomoc :)

Ostatnia edycja:
Witam szybkie pytanko. Posiadam Amplituner Onkyo TX-SR308. Dostałem propozycje zamiany na PIONEER VSX-1014 Amplituner THX 7.1. Oba ampli w pelni sprawne. Pytanko..Pioneer czy zostac przy Onkyo. Dodam że raczej zależy mi na jakości niż na tzw łupaniu. W Pionnerze niestety nie ma hdmi a jest otpical itd. Czy mając np w laptopie wejsce tylko np hdmi da się to jakąś połączyć tak aby jakościowo było lepiej od aux. Wiem że istnieją konwertery. Co o takim rozwiazniu sądzicie? Z góry dziękuję za wszelką pomoc :)
Po optyku pójdzie max 5.1, więc jeśli myślisz o 7.1 to bez Hdmi się nie obejdzie.

Wysłane z mojego SM-G903F przy użyciu Tapatalka

Jakosciowo pod stereo oba to lipa. Onkyo to niski model, Pioneer ponizej LX tez nie gra.
Jesli nie ma HDMI to najlepiej jakbys dokupil senswnego DACa pod USB.

Przy możliwości lapka i wyjście tylko hdmi niestety musisz brać nowszy taki który posiada takie wejścia, będzie dużo lepiej niż analogowy aux z lapka, niestety trochę tego przerobiłem i też zmieniałem wyższy model który miał spdif na nowszy z hdmi ale niższy i było słychać tą różnice, niestety jeśli ci zależy na dobrej jakości wielokanałowej to dobry ampli i końcówki mocy albo pre av, teraz się wszyscy rzucają na atmos itp więc dobry ampli z hdmi idzie dostać w dobrej cenie jak się poszuka, niestety jeśli liczysz że to ogarniesz do 1kzl to raczej nie

Wysłane z mojego MI 5 przy użyciu Tapatalka

Oba ampli to już prehistoria zostań przy onkyo ten w kinie zagra lepiej jak pionek,poza tym 7.1 po optyku nie uświadczysz tylko Hdmi za kilka dni będę miał Denona AVR X2000 na sprzedanie przesiadłem sie na Onkyo TX-RZ720.

Jeśli zależy Ci na najnowszych standardach Audio/Video w kinie domowym no to fakt DINOZAURY ale w stereo nie koniecznie , chodź istnieje przekonanie że ampli do kina domowego nie nadaje się do dobrego odsłuchu stereo to po części mit i nie które wzmacniacze graja na prawdę przyzwoicie , sam mam Onkyo tx-sr674e w muzyce na dwóch kolumnach gra jak dla mnie wystarczająco dobrze nie wdając się w niuanse :)
Czasami posiadanie takich wzmaków ma jeszcze jeden plus ,obsługa przetworników o impedancji nawet 3 ohm i wysokiej mocy u mnie w Stereo przy 3ohm to 225W 1kh 0,08 % thd.
Zostań przy Onkyo jeśli jego dzwięk Ci odpowiada .

Ostatnia edycja:
Okej, dziękuję bardzo za wszystkie porady, opinie itp:) mam oczywiście świadomość ze to już "stare" sprzęty ,niemniej jednak Onkyo posiadam od nowosci prawie 7 lat, gra to prawie codziennie przeżyło wiele imprez , więc zostanę przy nim. Wymieniłem w nim kondesatory itd itp. Ampli gra pod tak samo budżetowych kolumnach M-Audio HCS-9920 , w ktorych zostały wymienione zwrotnice oraz przewody ,wszystko zostało wygłuszone itd....efekt no jest o wiele lepiej, a uzupełnia to sub 300 Pana Irka. Sprzedać raczej już się tego nie opłaca bo mało kto był zainteresowany na różnych olx itp , dlatego pomyślałem o jakieś szybkiej zamianie na coś innego ,może pionka ktoś będzie chciał kupić ,stąd ten post. Jednak po przemyśleniach zostaje przy nim, niech pogra jeszcze parę mc. Dziękuje z góry za porady.:)

Czasem im starszy Dinozaur to moze byc lepszy bo firmy nie ciely po kosztach i same koncowki mocy sa poprawnie zaprojektowane i maja dobre bebechy - np Onkyo Integra.

Sent from my XT1032 using Tapatalk

Powrót