• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Który głośnik kupić??

Reakcji
0
Witam.
Chce kupić głośnik tylko nie wiem którego wybrać.
Który bedzie lepszy?
SW.STX.12.2.500.2x4.F.S.PP
czy
SW.STX.10.2.400.2x4.F.S.

Który z nich jest mocniejszy? Lepiej kupic wersje 4ohm na cewke czy 2ohm?
A moze w tej cenie cos innego lepszego? Zalezy mi na czystym graniu dośc niskich zejsciach i ćisnieniu. Mam skręconą skrzynie okolo 45l Czy moglaby być delikatnie wieksza np 50-55l?

oba glosniki graja podobnie
wg mnie lepszy jest 10" bo basu niewiele mniej niz z 12" a skrzynka duzo mniejsza

co do wersji glosnika - zalezy od wzmacniacza

A moze w tej cenie cos innego lepszego?
zaufaj mi - w tej cenie nie kupisz NIC lepszego

Mam skręconą skrzynie okolo 45l Czy moglaby być delikatnie wieksza np 50-55l?

czyli kupuj 12"
tylko pytanie czy sobie poradzisz ze strojeniem?

Wzmacniacz uciagnie bez problemu bo jest lekko dłubnięty ciagnie 2 estradowki i jeszcze mu mało. Mysle ze na kanal wychodzi teraz kolo 500W rmsu Ale nie wiem jak to zestroic. Najlepiej byloby chyba na 35HZ?

do samochodu (i do domu tez jak bede potrzebowac bagażnik haha) ale głownie do auta;p

Ostatnia edycja:
potem napisze dokladny model ale teraz mam inne pytanie, jesli strojenie skrzyni na np 35Hz to stroje ją albo wielkościa szczeliny albo wielkoscia BR tak? Ale co to znaczy stroic na 35hz? tzn ze glosnik bedzie chodzil na tych czestotliwosciach najnizej?

to stroje ją albo wielkościa szczeliny albo wielkoscia BR tak?

bass-reflex, czy to rura czy szczelina to dziala tak samo i nadal to b-r

dobierasz powierzchnie portu do wielkosci glosnika, a dlugosc liczysz wlasnie pod strojenie i objetosc skrzyni

Ale co to znaczy stroic na 35hz? tzn ze glosnik bedzie chodzil na tych czestotliwosciach najnizej?
nie, to dobieranie czestotliwosci rezonansowej tunelu.
w obudowie typu b-r wykozystujemy tylna strone membrany do podbicia tego pasma ktorego glosnik juz za dobrze nie przetwarza
i teraz mamy glownie 3 opcje
1 - stroimy tunel wysoko i podbijamy efektywnosc glosnika. czyli gra glosno ale nie za nisko
2 - przeciagamy maksymalnie w dol pasmo kosztem efektywnosci. czyli stara sie grac nisko ale nie glosno, a czasami nawet mamy dolek na wyzszym basie
3 - podbijamy to co glosnik juz nie odtwarza, tak zeby przedluzyc jego naturalny styl grania. czyli idziemy na kompromis

Aha dzięki za wytłumacznie, Czy masz gdzies schemat budowy skrzyni ze szczeliną? bo widzialem gdzies na forum ze kiedys był, Zrobie skrzynie od nowa ze szczelina będzie staranniejsza. (P.S czy na lączeniach plyt wewnacz skrzyni moge przejechac silikonem czy lepiej cos innego?

do 12" nie mam

mozesz, ale nadal nie rozumiem po co wam ten silikon (pierwszy od dawna ktory poprawnie to napisal ;) )
mi w zupelnosci wystarczy klej
ba, ostatnio nawet robilem eksperymenty nie sklejajac obudowy - przedmuchy tylko przy glosniku! :D

do 12" nie mam

mozesz, ale nadal nie rozumiem po co wam ten silikon (pierwszy od dawna ktory poprawnie to napisal ;) )
mi w zupelnosci wystarczy klej
ba, ostatnio nawet robilem eksperymenty nie sklejajac obudowy - przedmuchy tylko przy glosniku! :D

Generalnie wiadomo ze czasem niewyjdzie ucięcie jakies deski tymabrdziej jak niema sie odpowiednich narzędzi, ja mam krajzówkę którą tez tne tak mniej wiecej po lini i wyżynarka wiec te niedoskonalosci moznaby bylo zalepic zaby w skrzyni bylo wieksze cisnienie i nie bylo przedmuchów

Tak zrobie tylko nie wiem jaką skrzynie teraz mam skręcic? Te szczelinową na 10"? Sluchaj a jaką rure(srednice i dlugosc) musialbym wlozyc do tej z BR?

kupuje 12" i mam skrzynie skręconą wg tego schematu tylko tam moze byc roznica 1-2cm na sciankach. I tutaj ma być rura o średnicy 14cm i dlugosci 30cm?

skrzynia12wymiarywm0.jpg

aha dzięki a byłby jakis problem jakby zastosował kawałek rury pvc? skleic je razem znaczy jedna z drugą czy 2 w skrzynie wsadzic?

wtedy inny otwor
no i bez frezarki tego nie zrobisz
zwykle wsadzenie rury z ostrymi zakonczeniami = gwarancja swistow powietrza
musialbys zaokraglic wlot i wylot

skleic je razem znaczy jedna z drugą czy 2 w skrzynie wsadzic?
jedna montujesz normalnie w skrzyni a drugi doklejasz w lutrzanym odbiciu

wtedy inny otwor
no i bez frezarki tego nie zrobisz
zwykle wsadzenie rury z ostrymi zakonczeniami = gwarancja swistow powietrza
musialbys zaokraglic wlot i wylot

jedna montujesz normalnie w skrzyni a drugi doklejasz w lutrzanym odbiciu

Mogłbys mi napisac jaka to bu musiala być srednica i długośc rury w przypadku pvc. Bo tunel stopniowo sie zmniejsza. A ja mam 2 tunele od subwofera creativa a200 ale to pewnie za male. Krawędzie zaokrągle na szlifierce i od srodka jakimś pilnikiem albo czyms a w skrzynie najzwyczajniej wkleje wiec przedmuchow nie bedzie.

Powrót