• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Który wykres jest lepszy?

Reakcji
0
Witam, jestem poczatkujacym konstuktorem kolumn i dlatego napotkalem problem:

W programie WinISD zrobilem symulacje dwoch subwooferow z tych samych glosnikow i o takiej samej pojemnosci obudowy.
1. Wykres niebieski: ARN-226-05/04, 40 litrow, bass reflex
2. Wykres bialyARN-226-05/04, 40 litrow, zamknieta

Problem w tym, ze nie potrafie odczytac tego wykresu :( Moze ktos dalby mi jakas krotka lekcje jak patrzec na wykresy.

Pozdrawiam

biała linia to prawdopodobnie obudowa zamknieta. Analogicznie nieieska - wentylowana.
Z tego co widac w tym przypadku to obudoa wentylowana pozwala na minimalnie nizsze zejscie (praktycznie nieodczuwalne). Ten typ obudowy ma jednak gorsze charakterystyki impulsowe. Obudowa zamknieta w tym przypadku powinna lepiej zagrac, zejscie praktycznie takie samo a impul bedzie o wiele lepszy.

[ Dodano: 2005-01-15, 14:50 ]
pominąłes jeszcze chyba sprawe strojenia w obudowie wentylowanej (wymiary tunelu).
Program automatycznie stroi na 22.76 Hz co jest moim zdaniem przy tym glosniku o wiele za nisko. Zastosowanie strojenie np 35 Hz spowiduje jednak podbicie basu w zakresie 50-200 Hz.

Według mnie ten głośnik nie nadaje sie zabardzo do obudowy wentylowanwj.
Bas bylby strasznie wyolbrzymiony i niekontrolowany. W obudowie zamknietej powinien spisywac sie znacze lepij, tak jak wczesniej pisalem - lepsza kontrola i impuls.

Czołem.
raisq,
nie tylko ch-ka częstotliwosci.
Zapoznaj sie z całym programem bo chyba ;-) z jakiegoś powodu umieszczono tam inne wykresy . Tyle mozna pomóc by pokazac droge . Sam musisz troszku pochodzić . Pierwszy kroczek juz masz - analizujesz . Poszukaj , Poszperaj w ferum . Jak coś bedzie niepojete to pytaj . Powodzenia.

Symulacja jaką sie bawisz czesto nieodzwierciedla realnego przenoszenia niskich tonów jakie bedą z głosnika . Zawsze głosnik spada z " głośnością" na basie . Czym głebszy/niski bas tym słabiej sie z głosnika wydobywa. Powodów jest cała masa. Nawet frontowa część obudowy nie jest nieskończenie wielka itd itp.
Mozna remu zapobiegac stosująć obudowe z rezonansem zwaną b-r :)
Jednak stosowanie takiej metody ma swoje minusy bo jesli gośc zrobił szybki bas na syntezatorku a ty zapuścisz go przez wzmacniacz to zamiast usłyszec szybki basowy wystrzał usłyszysz rozciągniety w czasie zamulony i powolny dzwiek ( wiec poczytaj o rozdzajach obudowy i ich zaletach ) . Jak stroić by nie zamulic . Jak stroić by niespalić głosnika 300W dająć mi 20W - Powiem ze mozna jak źlą bedzie obudowa :-D

itd Powodzonka

Wydaje mi sie ze ta charakterystyka niebieska to strojenie na 15Hz. A to chyba bez sensu.

Powrót