• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Który wzmak do Focali K3P

Reakcji
0
Witam,
Zmieniło się auto, sprzęt ze starego wyjęty został częściowo rozkradziony w piwnicy, muszę więc znowu kupić wzmak do moich focali k3p (zamiast wysokich z zestawu będą scanspeaki).
I tu rodzi się dylemat, czy wrócić do sprawdzonego Dual Mono którego mi ukradli, czy może przy tej okazji coś zmienić? W oko wpadły mi w/w wzmaki, pracować będą na 2ohm, focale niby mają 200Wrms w tej konfiguracji, więc każdy z nich to w miare chyba dźwignie. Ale co waszym zdaniem będzie najlepiej pasowało do tych głośników i muzyki elektronicznej? Dual Mono to klasa sama w sobie, audisona i zapco jeszcze nie miałem. Audison podobno coś jak DM, Zapco to dobra cyfra z wbudowanym bardzo dobrym prockiem, którym można cokolwiek sobie potem polepszyć. Ale jak one brzmią? No i jak zniosą ciepło w zamknętej puszcze do której trafią?
A może coś innego? Myślałem jeszcze nad Soundstream Reference 620.2,ale coś nie mam do niego przekonania...

Focal k3p? To ten gdzie średniotonowy ma 16cm?
Jeśli tak to trochę dziwny wybór bo zapewne średnica gra w nogawki a powinna w słuchacza. Osobiście wolę małe głośniki średniotonowe umieszczone na słupkach. Ale to moje zdanie.
Kajman napisał:
zamiast wysokich z zestawu będą scanspeaki
które? na oryginalnej zwrotnicy?
Kajman napisał:
pracować będą na 2ohm
dlaczego na 2r?

Nie słuchałem jeszcze zapco. Słyszałem audisonów i gienka. Ja bym wziął gienka. Tak jak napisałeś:
Kajman napisał:
Dual Mono to klasa sama w sobie

W k3p masz 2 możliwości podłączenia, 3 way i 4ohm oraz 2.5way i 2ohm. Wtedy obie 16 graja od dołu, z tym że jedna kończy się przy ok. 300Hz a druga idzie jeszcze wyżej. Ja wybrałem tą drugą opcję.
Scany D2904/60000 na oryginalnych zwrotkach focala puszcze pewnie, powinny zadziałać, a nie chcę sobie komplikować życia :)
A gienki męczę od 12 lat, może stąd lekkie ciągoty do odmiany :) A że starego ukradli, to teraz przed zakupem jest opcja zmiany. Ciekawe że gienki od tylu lat wciąż tak wysoko się plasują, mimo że w środku zmiany kosmetyczne :)

Powrót