• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Kupno kolumn czy DIY

Reakcji
0
Witam!

Zastanawiam się nad zakupem kolumn podłogowych, lecz w ostatnim czasie, po przeglądnięciu wielu for dyskusyjnych coraz częściej myślę o DIY.
Zaplanowany budżet do wydania do 2000zł.

Chciałbym poznać waszą opinię, czy jest sens się angażować i robić DIY.
Interesują mnie głównie kolumny 2 lub 2,5-drożne, do pomieszczenia około 20m2, a może powinienem pomyśleć o 3-drożnych?
Słuchana muzyka to przede wszystkim jazz, chillout, muzyka klubowa, czasem pop.

Ile czasu może zająć budowa kolumn, jeśli materiał na skrzynki mogę mieć przygotowany w 3-4 dni?

Gdzie szukać sprawdzonych projektów zwrotnic i skrzynek?

Pozdrawiam

Jasne że kolumny diy.. w takim budrzecie możesz miec kolumny, za które w sklepie musiałbys zapłacic ok. 5 tyś zł..

projektów mozesz poszukać zarówno na tym forum, jak i na audiomanii.
czas budowy zalezy tylko i wyłącznie od skomplikowania kształtu, wykonczenia, i Twoich umiejętności.

pan_membran napisał:
czas budowy zalezy tylko i wyłącznie od skomplikowania kształtu, wykonczenia, i Twoich umiejętności.

Kształt - smukłe prostopadłościany (najlepiej jak najwęższe) - chyba zostałoby zastosowanie głośników o średnicy 16,5cm.
Wykończenie - fornir, choć niekoniecznie, wyrób z płyt MDF
Umiejętności - niejedno już w życiu zkleciłem i remontowałem, a z elektroniką też nie jest najgorzej

jak wszystko masz docięte na wymiar to złożenie takiej paczki to 30minut roboty. (samemu)
wykończenie zależy tylko od zdolności manualnych, ale w jeden dzień spokojnie można ofornirowć kolumny, następnego dnia lakierowanie. Więc nie jest tak źle.

za 2kpln możesz złożyć już coś naprawdę dobrego. rozejrzyj sie po forum.

No już nie przesadzajcie że w 30 minut można kolumny złożyć. Chyba, że ma sie docięte wszystkie płyty, wyciete otwory na głośniki i b-r, nawiercone otwory na wkręty itd. Mi złożenie kolumn z wyszlifowaniem zajmuje około 4 dni. Fornirowanie i lakierowanie to przynajmniej tydzień roboty, chyba, że ktoś używa lakieru który schnie godzine i od razu po wyschnięciu szlifuje i nakłada następną warstwe. Ale nie ma sie co spieszyć, to nie zawody przecież. żeby na spokojnie złożyć paczki potrzeba 2 do 3 tygodni.

szczeka napisał:
Ile czasu może zająć budowa kolumn
pol roku :mrgreen:
to zalezy ile czasu mozesz na to poswiecic, jaki masz sprzet, ile zapalu itp

Barthez napisał:
No już nie przesadzajcie że w 30 minut można kolumny złożyć
jak robilem monitorki (10szt :razz: ) to ok tyle czasu to zajmowalo. odbieram pieknie przyciete plyty, w domu sklejam (nie skrecam i nic nie sciskam) w 10min a po nocy frezuje otwory itp

jezeli chodzi o wykonywanie calych skrzynek to nie polecam oszczedzania. jutro/pojutrze dostane czesci do zwrotnic i opublikuje kolumny ktore mam w opisie. bedzie tam kilka przykladow jak zaoszczedzone 5-10zl psuje caly efekt i nadklada roboty

Barthez napisał:
żeby na spokojnie złożyć paczki potrzeba 2 do 3 tygodni.
to jest bardzo realny termin budowy kolumn od A do Z w domowych warunkach

Pawel S. napisał:
Barthez napisał/a:
żeby na spokojnie złożyć paczki potrzeba 2 do 3 tygodni.
to jest bardzo realny termin budowy kolumn od A do Z w domowych warunkach
chyba jak sklada malymi kroczkami, wieczorem po calym dniu pracy.
teraz jak robilem obudowy
zajelo mi to ok 2h a to tylko dlatego ze padla mi frezarka;(
kluczem do szybosci jest wczesniejsze zaplanowanie kazdego kroku, nie moze czegos zabrakbac czy tez zastanawiac sie w trakcie pracy, do tego trzeba wczesniej wszystko rozrysowac policzyc itp.
oczywiscie plyty dociete na wymiar w sklepie. te paczki chcialem zrobic rekordowo szybko - sesja.

mIKI napisał:
chyba jak sklada malymi kroczkami, wieczorem po calym dniu pracy
no a jakzeby inaczej :razz: teraz mialem chwile wolnego to w niecaly dzien zlozylem skrzynie do samochodu a dzisiaj oklejalem... jak ktos ma czas to nawet w 3 dni zlozy calosc :P

Nawet w 1 dzien da sie zlozyc :)
Tylko po co??

Skladajac kolumny trzeba sie przylozyc, zadbac o najdrobniejsze szczegoly itd.

Wiec nieliczy sie czas, a liczy sie efekt koncowy.

Ja swoje kolumienki oparte na projekcie akkusa A-3 zrobilem w 1 miesiac co drugi dziem po pracy na caly zestaw wydalem nieco ponad 2 tys i jestem bardzo zadowolony pozatym tez lubia taka muze jak ty i kolumny sprawdzaja sie bardzo dobrze. pozaty jestes z pomorza do wejcherowa gdzie ma siedzibe Akkus masz nie daleko tam pewnie mozna posluchac tego zestawu i sam zdecydujesz czy ci odpowiadaja.

Powrót