Wracając do tematu, czy ktoś spośród szanownych userów byłby w stanie przedstawić swój model referencyjnej konstrukcji DACa?
Podążaj za instrukcjami wyświetlonymi na poniższym wideo, aby zainstalować aplikację internetową na Twoim urządzeniu.
Uwaga: Ta opcja może nie być dostępna w niektórych przeglądarkach internetowych.
Przy tym projekcie PCB raczej 132dB nie majanuss73 napisał:Mój to 1xPCM1794/kanał .
Wg producenta daje to 132dB dynamiki, oczywiście tylko w laboratorium, ale komu to potrzebne?
raven1985 napisał:Przy tym projekcie PCB raczej 132dB nie majanuss73 napisał:Mój to 1xPCM1794/kanał .
Wg producenta daje to 132dB dynamiki, oczywiście tylko w laboratorium, ale komu to potrzebne?![]()
Ja tam staram się zawsze robić wszystko świadomie i często zadaję trudne pytania typu "dlaczego tak a nie inaczej"Yoshi_80 napisał:raven1985, troche mnie zaskoczyłeś tym pytaniem o I/V. Prawde mówiąć kiedys chwile na to poświęcilem zastanawiajac się dzlaczego taki a nie inny op-amp prponują w nocie aplikacyjnej ale to wszystko. Nie wgłebiałem sie bardziej. Na pewno duzo zależy od filtru ale trzeba do tego podejść ostrożnie i moim zdaniem lepiej zbudować najpierw referenta a później robić swoje warjacje i porównywać. Wychodzenie od razu z założenia, że kombinujemy z filtrem może być troche chybione.
Wypasione opki nie zawsze są lepsze niż te tańsze, po za tym zmiana opka w i/V musi pociągnąć za sobą zmianę kondensatora w sprzężeniu tego opkaYoshi_80 napisał:dir1703 + pcm1796 + jakieś wypasione opki burr browna których osobiście bym nie dał bo za drogie ale otrzymałem je za free więc czemu nie wetknąć, znajdzie sie też pare "lepszych" kondensatorów łącznie z sanyo os con których też bym nie kupił ale jak dają to biore i wlutowuję. Jak widać konstrukcja typowy poligon doświadczalny bo nawet uklady sa na przejsciówkach aby w razie czeo mieć ewentualny odzysk najcenniejszych częsci :lol: . Wielka 40 nózkowa atmega to zaległosci z szuflady, zebys ie nie marnował to go tam dałem, co bede kupował nowy. W czasach studenckich człowiek myślał i budował wg innych kryteriów niz teraz :wink:
Właśnie ani AD ani BB nie wypuszczają nowych kości, taki DAC delta-sigma to bardzo złożona sprawa i jego opracowanie zajmuję dużo czasu ale i tak jest tańszy niż rozwiązania tradycyjne na drabinkach R-2R gdzie trzeba laserowo na etapie produkcji dostrajać rezy.Yoshi_80 napisał:Niestety od tamtej pory w przetwornikach BB niewiele sie zmieniło z "budżetowych" rozwiązań pcm1796 nadal jest jednym z ciekawszych scalaków. Dekoder pozostanie ten sam czyli dir9001 (nastepca 1703).
Jeśli masz kasę to się nie zastanawiaj nawet. DAC ESS siedzi w najnowszym Macu za 25K PLN.panwojciech napisał:ta rzecz mnie zainteresowała
http://www.lampizator.eu/...BuffaloDAC.html
Czemu nie.panwojciech napisał:mój pomysł to również połączenie w jednej obudowie daca wraz ze wzmacniaczem słuchawkowym-co tym myślicie?