• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Lanzar maxp84 w e36 cabrio.

• Autor wątku Autor wątku Ratay
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Reakcji
0
Witam i jako nowy o rade pytam. Chciałem zamontowac suba do bmw e36 cabrio tak żeby nie tracic bagaznika ktory jest i tak juz bardzo mały. Po przeglądnieciu kilkudziesięciu projektów padło na miejsce gdzie jest worek na narty ( 80% ludzie tak robi na forach). Głośnik to lanzar maxp84 wzmacniacz to carpower bph 1502. Skrzynka zamknieta wyszła okolo 8 litrów.

Niestety nie gra to tak jakbym chciał. Skrzynka wygłuszona watoliną, początkowo tak jak na fotce potem wypełniłem większośc objetosci, ale tez bez rewelacji. Według danych głosnik ma Vas -6,0 ale w stopach ( dziwnie duzo jak na 20). Wiec przeliczając na litry to mi wychodzą jakies dziwne rzeczy w winisd. Wie ktos jaka objetosc powinna miec obudowa zamknieta dla tegeo głosnika? Dane są takie SPL(db)-88,0 Fs(Hz)-60, Qms-4,08, Qes-1,2
Qts-1,1 no i to według stronek Vas(cuft)- 6,0 . Wpadłem na inny pomysł skrzynki zamknietej tak zeby nie obraniczała bagaznika i mogła by miec 20 litrów. Ale czy ten głosnik da rade? Bardzo prosze o wszelkie opinie i sugestie

(stopa sześcienna) = 28,32 litra skrzynie zalecane przez producenta a jak wiadomo to te chyba sa najlepsze :wink: polecił bym ci sprzedanie tego lanzara i kupienie takiego RE Audio SR-10 D2 skrzynia do niego od10do14l zamknieta i napewno zagra lepiej od lanzara :smile:

No właśnie wiem ile to jest stopa, ale tam mam podane 6 stóp. Więc jak to policzyć to jakieś śmieszne rzeczy wychodzą. Może ktoś pomóc policzyć jaki litraż powinna mieć closed dla tego mojego lanzara.

Vas nie oznacza wcale zalecanej obudowy. Polecam poczytać artykuły na głównej stronie.

Ratay napisał:
Wpadłem na inny pomysł skrzynki zamknietej tak zeby nie obraniczała bagaznika i mogła by miec 20 litrów. Ale czy ten głosnik da rade? Bardzo prosze o wszelkie opinie i sugestie
Patrząc na parametry to 20l może być lepszy wyjściem dla tego głośnika niż 8l closed.

To dziekuje bardzo. To teraz tak skrzynka może mieć wymiary 15x25x90( tutaj 90 to jest max i jedynie tym moge regulować objetość obudowy) . Czy taki rodzaj skrzyni się sprawdzi, czy lepiej jakby jedna ścianka była pochylona? I jaka będzie optymalna objetość skrzyni closed dla tego lanzarka.

Kształt skrzyni nie ma znaczenia.
Najlepszą opcją byłoby zrobić maksymalną możliwą do zrobienia skrzynię z jakiś starych płyt meblowych, i pokombinować z pojemnością skrzyni i wygłuszeniem.

To jak zrobie okolo 22 litrów to bedzie ok? Bo głosnik swoje zabierze, to tak zeby byla 20 netto?

No wygłuszone jest już dość sporo. Może ktoś podać optymalny litraż skrzyni?

Powrót