• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Laptop - problem

• Autor wątku Autor wątku mIKI
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Reakcji
0
witam. pewnie 10lat temu nie mialbym problemu, dzis niestety jestem nie na czasie;)
mam problem z laptopem:
jest to ACER ASPIRE 3820TG (i5 - 480m 2,66gh, 6gb ram, ... dysk WD500gb)
ma on ok 14-15miesiecy.
od 2-3 zaczal mulic, najpierw delikatnie, pozniej za kazdym razem gdy odpalalem DC++ wystarczylo ze jedna osoba cos sciagala odemnie to ruch myszka trwal kilkanascie senund, po zamknieciu aplikacji momentalnie powracal do normy, pozniej zaczal mulic coraz czesciej, zaczal sie wolniej uruchamiac, i praca stawala sie nieznosna.
zrobilem RECOVERY system, wszystko od zera (tylko na partycji systemowej) i ogolnie jest lepiej, ale wciaz poitrafi przymulic przy niewymagajacych aplikacjach.
ja stawiam na HDD, moze ktos moglby mi pomoc zdiagnozowac i rozwiazac problem? jeszcze chwila i kupie SSD:)

Jak dysk, to możesz go zeskanować HD Tune na bad sektory.
Mi w lapku kiedys brakowało jakiegoś sterownika (nie pamietam teraz od czego) i zawsze po uruchomieniu sprzętu muliło go strasznie - więc może spróbuj zrobić update sterów.

masz pewnie win7?nie myle sie? ol lubi sam zrobic sobie update po którym komp zwolni. To częsty problem ze sterami od HDD i to pierwsze miejsce w które bym celował. Mi tez wolno chodzi roczny laptop. Na początku siódemka chodziła jak błyskawica a teraz ........dramaturgia. Ale lenistwo zwycieza i nie chce mi sie roobic formata poki co. Ostatnio pomogło troche defragmetowanie i CCleaner

defragmentacje robie systematycznie, wlasnie sprawdzam HD tune, a srerowniki od hdd raczej nowe nie sa, tylko te z przed kilkunastu miesiecy.
bylem juz na tyle zdesperowany ze postawilem od nowa system i jest nieznacznie lepiej...;/

---------- Post dodany o 00:07 ---------- Poprzedni post o 23:32 ----------

brzydko...

A ja bym stawiał na przegrzewanie się procesora i wymianę pasty. Sprawdź temperaturę procka tym programikiem EVEREST Ultimate Edition

Ja proponuję zacząć od porządnego wyczyszczenia wentylatora. W większości przypadków załatwia sprawę :)

tak jak mowiliscie, sprawdzilem temperature! momentami dochodzi do 100*C, a najlepsze jest to ze raz w miesiacu czyszcze sprezonym powietrzem!
czy mam rozebrac kompa i dac nowa lepsza paste pod radiator?

zdecyduj sam, czy chcesz sie bawić, może jeśli laptop jest na gwarancji warto odesłać go do serwisu?

mm wysczyscilm dobrze kompa (poki co bez nowej pasty) i temp mam max 63*C, komputer wciaz MULI!! czy temp za wysoka czy jednak przyczyna lezy gdzie indziej?

Temperatura o wiele za duża, powinno być 35-50 stopni bez obciążenia. Przy 90-100 stopniach krzem z procesora może zostać uszkodzony, być może twój się uszkodził. Spróbuj jeszcze inne metody, a jak nie to odsyłaj na gwarancję.

bralem na firme, gwarancja 12miesiecy wiec lipa;/
warto dac do autoryzowanego serwisu ACER czy poszukac kogos u siebie w miescie?

Przy 90-100 stopniach krzem z procesora może zostać uszkodzony

Etam. Wzrost temperatury jedynie zwiększa prawdopodobieństwo uszkodzenia. To nie jest tak ze jak przekroczy jakąś temp. to od razu się spali :)

Pokaż jeszcze SMART-a dysku :)
Nie sądzę żeby to była wina temp. Może to wina jakiegoś sterownika ciężko powiedzieć. Mogą być też kondensatory ale to mało prawdopodobne chyba że acer mocno oszczędził i wsadził jakiś badziew.

Hmm, żeby wykluczyć oprogramowanie ja bym jeszcze spróbował zainstalować czystą instalację systemu tzn Windows+niezbędne sterowniki ale nie z recorvery. Często masz wrzuconych tam wiele zbędnych programów które jednak obciążają system.

Próbowałeś odpalać jakiś system live CD? Jeżeli będzie chodzić OK to można wykluczyć resztę a dysk uznać za winny.

Powrót