• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Laptop uzywka do 1000 zl. Jaki?

caleb a potrafisz czytac ze zrozumieniem ?

napisałem:
tu tak jak z kazda elektroniką lepiej kupic uzywke z wysokiej serii niz nowy low-end.....

nie uogulniłem całkowicie ......(choc do acera, aristo itp nie mam wogole zaufania do zadnej serii)

co do baterii to sie mocno mozesz zdziwic :D... baterie lenovo, oraz FS ALE Z SERII LIFEBOOK (a nie amilo ktora to seria jest szrotem)

wytrzymują ponad 2 razy wiecej cykli niz np acer :D o czyms to swiadczy :D

za 1000zł to kup sobie nowego acera extense np 5220 - co jak co, ale lepszy jest nowy lap, z 2 letnią gwarą , nawet acer (zresztą ja takiego mam ;] ) niż jakaś używka niewiadomego pochodzenia, zwykle dość kompromisowa.
bawolek napisał:
(choc do acera, aristo itp nie mam wogole zaufania do zadnej serii)

Proponuję aby każdy kto poleca lub odradza cokolwiek napisał jaką miał styczność z tym sprzętem bo inaczej zaraz się zacznie, o ile już się nie zaczęło powielanie opinii.

chico napisał:
design i ergonomia jest na wysokim poziomie(lakier fortepianowy robi swoje, kazdy zwroci uwage;>)
ale za to cholernie niewygodny w utrzymaniu jest, zresztą imo kupowanie czegoś żeby zwracać uwagę innych ludzi to nie jest to.

Caleb - popieram :)

bawolek napisał:
panowie z acerami, aristo itp nie chce was martwić ....ale sami zobaczycie jak będzie wam trzesczec obudowa,, albo bedzie sie przegrzewał (to znana dolegliwosc lapków ktore nie maja sztywnego korpusu bo z biegiem czasu plyta z prockiem nie przylega idealnie do elementow chlodzenia....lub gdy lopatki wentylatora są na wierzchu to trzeba go co jakis czas czyscic) matryca bedzie latac jak szmata na zawiasach, a bateria padac po 5 minutach i to po 2 latach uzytkowania....
o tym właśnie pisałem parę linijek wyżej...

A czy taki dodatek do co drugiego studenta wlasciwie w postaci laptopa nie moze byc ladny? Co znaczy, ze jest niewygodny w utrzymaniu? Myslisz, ze trzeba go polerowac raz w tygodniu bo nie bedzie dobrze dzialal;>?

Juz i tak po zawodach, wole firmowa uzywke. Zadne Acery ani inne tego typu bajery. Po prostu nie mam do tego przekonania ani budzetu. Temat mozna zamknac ;- )

Dell Latitude D600. Zadnych ścierw typu Acer czy Actina itp. Co tu dużo gadać, google nie kłamie. Zresztą wiem bo setki otwierałem i naprawiałem...

chico napisał:
A czy taki dodatek do co drugiego studenta wlasciwie w postaci laptopa nie moze byc ladny? Co znaczy, ze jest niewygodny w utrzymaniu? Myslisz, ze trzeba go polerowac raz w tygodniu bo nie bedzie dobrze dzialal;>?
toalety też myć nie trzeba żeby "działała", to rzecz gustu / przekonać i tym podobnych czy ktoś lubi mieć w mieszkaniu burdel czy porządek - co jest dobrą analogią jeśli chodzi o laptopa - narzędzie codziennej pracy, bo tak właśnie go widzę, szczególnie że z definicji jest on mobilny.
Raz w tygodniu ? No nie wiem gdzie Wy mieszkacie, ale mój po 2 dniach jest już zakurzony na tyle że nie czuję się komfortowo pracując na nim.
Są rzeczy których nigdy nie kupię używanych , są nimi - szczoteczka do zębów i laptop.

UWAGI MODERATORA
pegelmesser napisał:
takero napisał:
Są rzeczy których nigdy nie kupię używanych , są nimi - szczoteczka do zębów i laptop.

Szkoda że nie dodałeś to tej listy majtek...
proponowałbym dla takich postów zacząć używać
Kod:
[offtopic]    [/offtopic]
, szczególnie gdy nie mają żadnej wartości merytorycznej, a są tylko kąśliwymi komentarzami nie mającymi nic wspólnego z tematem.

A kto zaczął? Z tą szczoteczką itp?
Chico nie pytał co kto lubi kupować, czy nowe czy używane tylko jaki ON chciałby mieć laptop do 1000zł.
DLatego skoro do 1000zl to tylko uzywka i tylko wg mnie Dell. Zresztą mam taki model jesczcze w uzytkowaniu i polecam go jak mogę i komu tylko mogę.

Acer to sprzęt który w 50% po miesiącu wraca z powrotem do sklepu... Szkoda gadać, kto kiedyś sprzedawał laptopy ten wie..

Nie mówmy o firmach, tylko o konkretnych modelach, z laptopami jest ze wszystkim innym - każda firma ma mniej lub bardziej udane modele, acer też, starsze były gorsze, nowsze , przynajmniej te w których mam największe rozeznanie - extensy , są jak najbardziej do polecenie - są nowe, są tanie, mają wszystko czego potrzeba w tanim lapie, obudowy są wystarczająco wysokiej jakości, nic nie trzeszczy itd.
I dlatego takie opinie
pegelmesser napisał:
Acer to sprzęt który w 50% po miesiącu wraca z powrotem do sklepu... Szkoda gadać, kto kiedyś sprzedawał laptopy ten wie..
nie mają żadnej wartości. Ja sam mam extense i mam conajmniej 4 czy 5 znajomych którzy też je mają , tak jak ja ,czyli mniej więcej od roku i żadnemu nic się złego nie dzieje, przypadek ? Mam za to ten komfort psychiczny że jak coś się po miesiącu stanie to mam lapa oddać , bo ma gwarancje, w przeciwieństwie do czegoś z allegro , kupionego od firmy z "recycling" w nazwie.
W jakim sklepie pracujesz , bo po opinii sądze że tak właśnie jest, a Twoja opinia nie opiera się tylko na tym żę
pegelmesser napisał:
Zresztą mam taki model jesczcze w uzytkowaniu i polecam go jak mogę i komu tylko mogę.
oraz jaki to konkretnie model ?
pegelmesser napisał:
DLatego skoro do 1000zl to tylko uzywka i tylko wg mnie Dell.
każdy ma prawo do swojego zdania, zresztą po to jest forum - by się swoim zdaniem dzielić z innymi , więc teksty "kto zaczął" rodem podstawówki zachowaj dla siebie bo sam sobie czarny PR robisz ;)

Owszesz nowe modele maja wszystko w sensie funkcjonalnym ale jeśli chodzi o jakośc to juz jest nieco gorzej. Tak jak z kolumnami typu Clatronic - też grają więc po co lepsze, takie straczą itp itd.

Gdzie pracuję to jest nieistotne, w każdym bądź razie mam troche doświadczeń z tym i wiem jak wyglądaja różne lapki w środku... Zresztą co tu dużo pisać, ludzie i tak kupia co będa chcieli.

Pozdrawiam!

Owszesz nowe modele maja wszystko w sensie funkcjonalnym ale jeśli chodzi o jakośc to juz jest nieco gorzej.
konkretami proszę - jeśli chodzi o jakość czego ?

Nie ma się co kłócić czy lepsza jest używka lepszej klasy/firmy, czy nówka dajmy na to acera bo zarówno pierwsze jak i drugie rozwiązanie ma swoje wady i zalety, chodzi mi raczej o to żeby nie przyjmować swojego punktu widzenia za jedyny słuszny i ślepo się go trzymać :)
Pozdrawiam

Jakość wykonania. Dla mnie jest to widoczne na pierwszy rzut oka. Nie elektronik i wtajemniczony może nie rozróżnić, dla laika sa tam jakieś układay , jakaś elektronika i tyle, tak widocznie to ma byc skoro tak produkuja tak to wygląda. Laik nie odróżni porządnej konstrukcji np. wzmacnaicza od chinszczyzny.
Np. : http://www.elektroda.pl/rtvforum/files-rtvforum/dsc02680_5209.jpg

i http://www.elektroda.pl/rtvforum/vi...mp+kafka&sid=350b98cc0dc8d3b634f978a1c3d4c0f1 niby t o i to jakiś układ elektorniczny ale chyba widać który lepiej wykonany.

Ogólnie nie hcoodzi mi o jakies klotnie itp tlyko poprostu o pokazanie osobom ktore sa w temacie malo obeznane co warto brac pod uwage zeby potem nie było placzu i zgrzytania zębów.

Co to jest "jakość wykonania", a konkretnie braki w niej , dokładnie w tym modelu, bo przypominam że mówimy o konkretach, a nie o fotach z elki , które z tematem nic wspólnego nie mają.
Czym się przejawiają te braki ?
Bo tak się zupełnie przypadkowo składa że swoją extense mam już dokładnie rok, użytkuję ją intensywnie, nie jest to laptop stojący całe życie w domu - tak jak powiedziałem służy mi do pracy więc ciągle gdzieś z nim biegam, nosze w plecaku, torbie, pod pachą, używam go w lesie, na plaży i w parku, przeżył już niemało - parę mniejszych upadków, ktoś na nim usiadł, rzucił plecakiem w którym on był , więc rok który ma za sobą myślę że jest niczym 2 lata u kogoś kto użytkowałby go rozsądniej. Bateria mimo że intensywnie użytkowana - sporo i często z niej korzystam, nadal trzyma bez problemu 2 godziny ponad bez specjalnego ustawiania mniejszego podświetlenia , czy przykręcania proca.
A mimo to lap wygląda wg mnie swietnie, nie widać po nim żadnego zużycia, nic nie skrzypi/trzeszczy, plastiki nie są porysowane, nic nie pęka, nie przegrzewa się i jest ciuchy tak samo jak gdy był nowy :)

Powrót