• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

laptop za ok 2500zł

Reakcji
0
Panowie po raz kolejny stoję przed zakupem lapa, tym razem z przedziału ok 2500zł
Moje wymagania:
dobry procek, ramu wystarczy2gb choć teraz często jest 4gb, dysk wystarczy mi 250gb(ważne żeby miał 7200 obrotów a nie 5400), w miarę dobra grafika(lubię jeszcze czasami w coś zagrać ale teraz zdarza się to bardzo rzadko), przyzwoita bateria, wyjście hdmi(będzie później często używany do oglądania filmów pod TV), matryca raczej coś ok 15" bo 17" traci na mobilności i jest mniej poręczny), jeśli na podwyższenie ceny ma wpłynąć to że będzie oryginalny system to wolę żeby go nie było(a tak to raczej obojętne jest mi czy będzie xp czy 7), dobry serwis w razie czego(tutaj raczej stawiał bym po raz kolejny na della), solidna budowa(nie chciał bym jakiejś świecącej zabawki takiej jak np ostatnio produkuje toshiba)- to chyba na tyle :wink: Głównie te założenia spełniał by dell studio 1555 w tej konfiguracji:
http://allegro.pl/item940486062_hit_laptop_dell_studio_1555_t6600_4gb_320gb_hd4570.html, no ale czekam na jakieś propozycje

csbiczek napisał:
dysk wystarczy mi 250gb(ważne żeby miał 7200 obrotów a nie 5400),
a sa takie w lapkach?
csbiczek napisał:
matryca raczej coś ok 15" bo 17" traci na mobilności i jest mniej poręczny
a szkoda bo juz chcialem pisac o moim :evil:
csbiczek napisał:
jeśli na podwyższenie ceny ma wpłynąć to że będzie oryginalny system to wolę żeby go nie było(a tak to raczej obojętne jest mi czy będzie xp czy 7),
jezeli masz juz wydac kase na oryginalnego windowsa to kup go sobie na plytce. mniej problemow

Pawel S. napisał:
jezeli masz juz wydac kase na oryginalnego windowsa to kup go sobie na plytce. mniej problemow
nie mam zamiaru go kupować, na czas studiów dostanę od uczelni, wystarczy że podanie napiszę;)
Pawel S. napisał:
a sa takie w lapkach?
są, np w tym dellu studio 1555 do którego dałem link

[ Dodano: 2010-03-17, 14:51 ]
No i wybór padł ostatecznie na della studio 1555:) Pierwsze wrażenia pozytywne, muszę mu teraz postawić system :wink:

ja od kilku lat używam 2 Asusów (f5v i f5sl) i mogę śmiało powiedzieć że są to jedne z najlepszych laptopów jakie miałem w rękach a było ich trochę. Raz na rok wyczyścić chłodzenie i chodzą bardzo cicho, nie może być nawet mowy o jakimś wyłączaniu sie podczas gier... Przede wszystkim solidne. Hp nie polecam mają wiele wadliwych serii, psujące sie karty, o przegrzewaniu się nie wspomne. Jak miałbym wybrać sprzęt dla siebie to w pierwszej kolejności szukałbym Asusów, potem IBM chodź tu już płacimy za firmę.
Ostatnio sąsiadowi padł dell, 2 miechy po gwarancji ujrzał kolorki na ekranie :lol:

A to ci dopiero sukces! To ma byc wielke osiagniecie?
nie rozumiem po co ta drwina w Twojej wypowiedzi!
owszem uznaje to za sukces, jak nie wierzysz to zagraj sobie w coś na wytworach California Access chociaż przyznam że ich już od dawna nie miałem w ręce.
Niektórzy tutaj zachwalają HP'ki, ja z nimi miałem niestety same niemiłe kontakty, chyba to był dv6000 w którym padła karta(częsty problem) i drugi którym sie dłużej bawiłem, potrafił się wyłaczyć podczas oglądania filmów, 3 razy był w serwisie.
nadal nie nazwiesz tego choćby małym sukcesem? :mrgreen:

Na podstwaie 3 uszkodoznych laptopow nie mzona ywrokowac na temat calej populacji danej marki, ktorej ilosci na swiecie pracuja miliony...

Liczą się poszczególne modele, czasami niektóre trafią się dopracowane. Może te msi na tle dzisiejszej plastikowej tandety nie są takie złe, ale ja tam wolę stare porządne mercedesy niż te nowe rdzewiejące po paru latach...

japycz1 napisał:
Jak miałbym wybrać sprzęt dla siebie to w pierwszej kolejności szukałbym Asusów, potem IBM chodź tu już płacimy za firmę.
No szukałbyś IBM i szukał ale chyba używanych kilkuletnich bo nowych i niewiele używanych po prostu nie ma, cały dział laptopów przejęło lenovo i to dość dawno.

Inna sprawa, że asus solidny, zakup bez ryzyka. MSI, Samsung też podobno dają radę i nie doliczają za markę, bo tej jeszcze nie wyrobili. Ja MSI nie ufam jakoś, płyty główne mieli niespecjalne. Fujitsu-Siemens czy HP to kijem nie tykać, chłam potworny.

Na allegro jest zatrzęsienie używanych IBMów t60, po chyba 1200zł, elementy obudowy z magnezu (może nawet cała, nie wiem), i nie ma akcji że lampka poświeciła na laptop, zawiasy się stopiły i nie można go otworzyć...

Odgrzewam kotleta:) interesował by mnie laptop za powiedzmy ok 2500zl moze wiecej. Co by miał mieć: jakaś fajna obudowa typu aluminium, nie za gróby(gdzieś widziałem w saturnie cieniutkiego lapka z alu obudową, coś pięknego)dobra matryca(w obecnym studio 1555 mam błyszczącą i jak się z lekkiego kąta ogląda coś to widać tragicznie), procek chyba coś koło i3 może lepiej jak się da:) Ramu styknie 4gb, dysk nie gra roli tj pojemność(dobrze by było jak by był 7200rpm jak nie to wytargam ze starego lapa:) ) Da radę coś znaleźć z takimi wymogami? Aha może być bez systemu;)

A moze jakas uzywke. Sam szukam czegos z wiekszym dyskiem i corem 3/5/7. Jak na razie z ok 20 interesujących mnie za rozsądną cenę mam kolesia co sprzeda za ok 800zl Packard Bell Easy Note NM z core i3, 500gb, 4 ramu.

Ja jestem przekonany do Lenovo.
W sierpniu 2011 kupiłem Lenovo V560. Pewnego dnia w grudniu laptop po prostu się nie włączył.
Serwis, wymienili płytę główną.
Dwa dni temu... ta sama sytuacja. Na szczęście jeszcze na gwarancji.
Więc aż tak super one nie są...
:angry:

Jak nie zależy Ci na wysokiej rozdzielczości (moim zdaniem kompletnie niepotrzebna jest większa do 15") to tu masz niezłego "potworka"

http://allegro.pl/brazowy-laptop-lenovo-z500-i5-8gb-gt645m-70zl-i3212929962.html

+matowa matryca
+b.szybki procek
+dużo ramu
+design
+solidna grafika

-wydajny komp vs cienka obudowa = ryzyko grzania przy pełnym obciążeniu, aczkolwiek 2letnia gwarancja + szybki serwis lenovo niwelują niejako tę wadę

Ten terabajtowy dysk bym sprzedał i dokładając stówkę dwie (zależy jaką pojemność potrzebujesz) kupił SSD. Żaden talerzowiec nawet velociraptor (najszybszy dysk 2,5" 10400 rpm) nie jest szybszy od dysku SSD (odczyt/zapis).

Wygląda elegancko, ale czy takie 15" w panoramie jest wygodne? Chodzi mi o proporcje, taki jamnik...

Dzisiaj większość "lapkowych" ekranów ma takie proporcje. Od kilku lat używam 17,1" panoramicznego lapka jako komputera stacjonarnego. Jedyne co zrobiłem to przeniosłem pasek z dołu na lewą stronę, co prawda mam rozdzielczość 1600x900 także trochę większą. Wszystko zależy od preferencji użytkownika. U mnie na pulpicie jest 7 ikon i nic poza tym, widziałem pulpity upchane po brzegi, wtedy duża rozdzielczość może być przydatna. Natomiast jeśli chodzi o proporcje to jak pisałem, filmy teraz wszystkie w panoramie, programy/gry skalują się do wymaganej rozdzielczości także chyba uciążliwe to nie jest :) (przynajmniej dla mnie).

Powrót