• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Liczenie bass reflex-u

Reakcji
0
Witam wszystkich forumowiczów. Postanowiłem dołączyć do grona jak zwykle za późno. Śledzę wątki od pewnego czasu i niesiony falą praktycznych informacji postanowiłem spełnić swoje marzenie i zbudować kolumny dla siebie bliskie ideau :biggrin:. Piszę "jak zwykle za późno" bo dopiero teraz jak już zacząłem i mam problem. Krótki wstęp. Miałem okazję słuchać "Graj pudeł nr 2" i są one dla mnie inspiracją. Miałem też możliwość słuchania zestawu DIY na głośnikach Altec które to kiedyś zamierzam zamontować w podobnym zestawie. Ale do rzeczy. Stan obecny:
- sklejone obudowy basowe o wielkości 40x40x60 cm
- kupione głośniki http://stx.pl/sw-stx-15-3-800-8-f-a-mc.html
- czekam na zamówioną frezarkę do wycięcia otworów
No i .............. próbuję policzyć wstępną wielkość i otworu bass reflex - ZONK >:(
ani wzory, ani WinISD nie pomaga. Wszelkie próby podstawienia parametrów z opisu STX biorą w łeb. Co robię Źle? Pomocy!
Ostatecznie chciałem stroić empirycznie, ale jakiś punkt wyjściowy muszę mieć :)
Ps. Nie wiem jakie są forumowe zwyczaje - zakładanie nowych tematów, czy odświerzanie istniejących?

STX 15.3.800.8.F.A.MC
Qts - 0,24 / VAS - 247,00 / Fs - 28,00 / Qtc - 0,50 / fb - 35,00 / Sd - 850,00 / Xmax - 16
z obliczeń wychodzi - D min - 307,55 mm
Wydaje mi się, że to strasznie dużo.
Natomiast w programie WinISD wstawiając dane w Vd kolumny wychodzi mi 2,5 L i dalej ani rusz. >:(

fb,Sd i Xmax jest nie potrzebny aby obliczyć bas reflex.
Trochę mała ta obudowa, o 20L mniejsza niż zaleca producent.
Czym to chcesz zasilać?

Liczyłem zgodnie ze wzorem:
Minimalną srednicę pojedynczego tunelu b-r wyznaczamy ze wzoru:
http://diyaudio.pl/content.php/37
Dlaczego twierdzisz, że obudowa jest mała. O jakich zaleceniach producenta mówisz?
Teraz korzystam ze wzmacniacza - Luxman L 525 i kolumn KEF Q7. W przyszłości myślę o lampie.

to jest podany x-max peak to peak, czyli od minimum do maximum. do programu wpisujesz wychylenie w jedna strone, czyli 8mm

zapewne problemem jest nowszy winisd?
opcje masz 2
albo sciagasz starsza wersje...
albo wybierz inny glosnik o podobnym rozmiarze i tam licz tunel. tunel bedzie taki sam, zmieni sie jedynie wykres

Dlaczego twierdzisz, że obudowa jest mała. O jakich zaleceniach producenta mówisz?

Przecież producent podaje 90L.
Ty napisałeś:

sklejone obudowy basowe o wielkości 40x40x60 cm

...co daje 70L (z groszem).

---------- Post dodany o 11:48 ---------- Poprzedni post o 11:41 ----------

I co to w ogóle ma być? sub? bo na początku piszesz o graj pudłach...
Jak sub to już jesteś spalony na starcie, nie masz odpowiedniego wzmacniacza aby tego STX-a ruszyć.

Przepraszam za wprowadzenie w błąd. Podałem wymiary wewnętrzne kolumny, a dokładnie to powinno być 40x42,5x60 cm tj - 102 l. Po odjęciu wzmocnień i mat wyjdzie ok 95 l. Szukam właśnie porównywallnych głosników w programie. Może coś się uda. I dzięki za cenną uwagę Vmax. Wstawiałem 16mm. Zaraz sprawdzę czy ta zmiana coś pomoże.

---------- Post dodany o 12:07 ---------- Poprzedni post o 12:03 ----------

W graj pudłach głośnik basowy jest w oddzielnej dolnej części obudów. W górnej średnie i wysokie. Zaczynam od dołu. Po zbadaniu będę dobierał pozostałe przetworniki i zwrotnice. Myślę, że to dobry kierunek.

Kierunek moze i dobry ale stx jakos mi nie pasuje do grajpudel
Popatrz na Allegro czy inne serwisy czy nie ma tam zabytków/vintage

Grajpudła to stare papierowe głośniki, aby złożyć coś z nowych głośników w tym stylu to zamiast tych Stxów to dałbym tego Tonsila kobaltowego na dół, gdm 18/80 Tonsila (podobno dobry) i powiedzmy Visatona Tw70 na górę i masz taki nowy vintaż papierowo oldskulowy, że szok ;) Nieopłacalne ale to tak samo jak Grajpudła :biggrin:

Nieopłacalne ale to tak samo jak Grajpudła

:thumbup:

...z drugiej strony każdy dąży do jakiegoś stylu grania, grajpudła mają swój styl, i temu nikt nie zaprzeczy kto je słyszał.
Niestety takie granie jest dla nielicznych, jedni się zachwycają, wręcz klękają przed nimi na kolana (siedziałem obok takiego gościa na AS)... a niektórym, łącznie ze mną, się ten dźwięk po prostu nie podoba i tyle :)

...z drugiej strony każdy dąży do jakiegoś stylu grania, grajpudła mają swój styl, i temu nikt nie zaprzeczy kto je słyszał.
Niestety takie granie jest dla nielicznych, jedni się zachwycają, wręcz klękają przed nimi na kolana (siedziałem obok takiego gościa na AS)... a niektórym, łącznie ze mną, się ten dźwięk po prostu nie podoba i tyle

Masz rację, są zwolennicy jak i przeciwnicy z resztą jak w każdym aspekcie głośnikowych konstrukcji. Sam czasem lubię posłuchać na takich papierowych starociach, jako drugi lub trzeci zestaw w domu to mógłbym takie grajpudełka przygarnąć ;)

Powrót