Dzięki Oskar29.
Temat zwrotnic przerobiłem. Przynajmniej podstawy. Liczyłem kalkulatorem i porównywałem z programem WinISD, który poleciłeś. Oba wyniki pokrywały się. Boxima też przerobię i zobaczę o co chodzi, tylko na razie w google go nie znalazłem. Żeby nie nabijać postów i nie zabierać zbytnio czasu, to ostanie pytanie.
"Głośnik trzeba uciąć przed tymi rezonansami membrany. Tak żeby były one możliwe jak najbardziej wyfiltrowane". Czy mam rozumieć, że częstotliwość 44Hz podana przez producenta-nią mam się nie przejmować. Chodzi o wszystkie wyższe, gdzie może rezonować membrana ?. Ponieważ w najprostszej zwrotnicy jest tylko cewka, to ta częstotliwość nie jest wytłumiona, a jest wiele fabrycznych tego typu rozwiązań, więc myślę, że powinienem zwrócić uwagę tylko na te wyższe zakresy. Ale wolę dopytać dla pewności. Tak przy okazji to dodam, że podstawiłem do programu niektóre elementy zwrotnicy od altus110 i wyszło, że GDWT ma częstotliwość odcięcia o ile pamiętam 9KHz, a basowy trzysta kilkadziesiąt Hz, a więc nisko. Teraz odpuszczę posty na jakiś czas i zajmę się częścią praktyczną, czyli pobawię się w pomiary w wolnym czasie. Pozdrawiam.
W sumie to chyba kolega poprzednik odpowiedział na moje pytanie, ale jeszcze raz dopytuję dla rozwiązania wątpliwości.