• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Lindy 1039-CA

Reakcji
0
Witam szanownych forumowiczów.
Jak w temacie SPDIF Digital to Analogue Stereo Audio Converter "Lindy 1039-CA .
Poszukuję schematów dla tego urządzonka i bardziej szczegółowych danych.
Szczególnie odnośnie CLU01 w nim zawartego.
To chyba jakiś Feng Sheng.
Mogę oddać do analizy i testów jedną sztukę , pod warunkiem dokładnej analizy (Szczególnie CLU01) i ewentualnych modyfikacji , opisanych tu na forum.
Raczej dla zaawansowanych i obytych .

Zrób zdjęcie środka, po rozmiarach sądzę, że nic ciekawego tam nie siedzi :) Co chcesz osiągnąć?

Zastanawia mnie sam dac , nie mogę znaleźć nic na jego temat a ceny tego konwertera d/a są wysokie ok 50euro.
Może by się dało coś porządniejszego z tego wyrzeźbić , tak dla satysfakcji .

5a039797559097a7a4ce7d108ddb0612_1490606373.jpg

742f2d7aeda4d877136bc173c40a5a44_1490607337.jpg

Na początek wyprułem tranzystory mutujące i kondensatory wyjściowe na mkp ,trochę poprawy słychać.
:)

Ostatnia edycja:
Ten układ scalony to prawdopodobnie jakiś rebrand i nie znajdziesz jego datasheeta, ale aplikacja jest prostacka. Szczerze wątpię, czy ten DAC jest warty 50 euro - może 50zł. Nie warte zachodu moim zdaniem :)

No i właśnie mnie to zastanawia bo ceny na ebay ponad 50 funcików na allegro nawet 380zł :blink:
Co tu takiego szczególnego i wyjątkowego że cena z kosmosu .:huh:
Zaczynam przeglądać wszystkie datasheet AKM tak orientacyjnie po pinologii , ale raczej nie to.
Nie mam sprzętu ani warunków do dokładnej analizy a chodzi tu raczej o ciekawość niż opłacalność.
Mam jeszcze chyba 4 sztuki i dwie rozbebeszone jedna na stole druga gra między TV a Yamahą .

Ostatnia edycja:
Jaka częstotliwość tego kwarcu?
Cena z kosmosu bo producent sobie tak wymyślił :)

Obudowa to TQFP44, możesz po tym szukać, ale to bardziej z nudów niż potrzeby. Zintegrowany odbiornik SPDIF i DAC w jednym chipie. Taka zabawka troche :)

Ten scalak w SOT223 to najprawdopodobniej stabilizator 3.3V - możesz zmierzyć napięcie czy faktycznie tak jest no i znaleźć jakie nóżki to zasilanie tego "CLU". Kwarc służy raczej do generowanie MCLK (256xfs, gdzie fs=48kHz), możesz szukać pinów XTO/XTI, XOUT/XIN itp.. Więcej informacji za bardzo z tego PCB nie wydusisz ;)

Tak to stabilizator 3,3v czy coś takiego na wyjściach jest 1,26v wiec po wywaleniu tych paskudnych kondów 10uf wstawiłem 3,3uf mkp

- - - - - aktualizacja - - - - -

Przewaliłem prawie wszystkie datasheet z AKM są podobne ale jednak pinologia nie odpowiada temu CLU:(

Po zmianie wartości tych kondensatorów może zmienić Ci się pasmo przenoszenia :)
Ten czip to raczej jakiś OEM do ekonomicznych zestawów, z mało znanej firmy.

Tak wiem ale nie mam pod ręką 10uf a te które były grały mulasto bas był jak z beczki teraz nawet średnica lepsza .
Lindy w Polsce raczej mało znane , ja to mam z odzysku po instalacjach audio w jachtach pelnomorskich Hanse Yachts i Sealine.
Pozostałe elementy po oddaniu jachtu klientowi były mielone i nie można ich było użyć do wyposażenia innego jachtu a wszystkie były robione pod klienta.

Ostatnia edycja:
Powrót