• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Linia transmisyjna z głośnikami Vifa NE180W-08 oraz Fountek NEO CD 3.5H – prośba o pomoc.

Reakcji
0
Witam wszystkich członków forum.
To mój pierwszy post i pierwszy projekt kolumny dwudrożnej. Kolumna to linia transmisyjna składająca się z głośnika niskotonowego - Vifa NE180W08 oraz tweetera – Fountek Neo DC3.5H. Poniżej zamieściłem karty katalogowe głośników. Zwrotnica jest drugiego rzędu z podziałem na 3.5kHz. Długość linii transmisyjnej to ok 185cm, do jej symulacji użyłem programu Hornresp. Poniżej umieściłem wykres FR zrobiony w tym programie z uwzględnieniem wytłumienia. Wytłumienie jest na razie w wersji próbnej, ale jestem zadowolony z ilości basu oraz jego brzmienia. Wersję roboczą kolumny wykonałem z płyty wiórowej 18mm, docelowo chcę ja zrobić ze sklejki brzozowej 18mm. Aktualnie jestem na etapie testowania: obudowy, wytłumienia i zwrotnicy. W mojej ocenie kolumny nie grają źle, ale jestem przekonany, że doświadczony konstruktor zrobiłby je lepiej. Dotarłem do etapu, w którym wyczerpały się moje pomysły, więc proszę doświadczonych członków forum o sugestie co mogę usprawnić lub zmienić. Poniżej zamieściłem zdjęcia kolumny oraz pomiary jakie udało mi się wykonać w programie Arta i Limp. Projekt zwrotnicy wykonałem w programie XSim.
Na wykresach FR zaznaczyłem kółkiem punkt braku zgrania fazowego.
W związku z powyższym czy sfazowanie od wewnątrz otworu na głośnik niskotonowy wyeliminuje ten problem?
Czy symetryczne położenie głośnika wysokotonowego będzie bardziej korzystne?
Czy powstały stożek przy pomiarze z odwróconą fazą głośnika nie jest zbyt płytki? Chodzi mi o rzeczywiste pomiary w Arta.
Będę bardzo wdzięczny za wszelkie uwagi i opinie dotyczące mojego projektu i z góry dziękuję za udzieloną pomoc.

Pokaż załącznik Vifa NE180W-08.pdf
Pokaż załącznik Fountek NEO CD 3.5.pdf
600823d6b6bf9c62e4cc11c9dd33070e_1611874796.jpg
[/url][/IMG]
fc66c71ae90c855fd56c1870dcde7d7d_1611874798.jpg
[/url][/IMG]
a4bd8e6e661707f0aa0580d809173e92_1611874800.jpg
[/url][/IMG]

4062d508b50928b7ee2843622727834d_1611874803.jpg
[/url][/IMG]

Pomiary rzeczywiste w Arta i Limp.
4aac2af9c6e30d2bf4cd4b947b593fcb_1611874804.jpg
[/url][/IMG]
f1bbf43d2af55e8a3626e98f0e0e6670_1611874805.jpg
[/url][/IMG]
5a6ce90cdecc37060ac83ee45b8698dc_1611874806.jpg
[/url][/IMG]

W zaznaczonym na wykresie miejscu prawdopodobnie głośniki grają już w odwrotnych fazach i się odejmują zamiast dodawać. Moim zdaniem należałoby przerobić zwrotnicę aby tego uniknąć ale też patrząc na charakterystyke filtracji wstęgi to trochę za łagodnie ja filtrujesz. Być może przejście na filtr 3 rzędu dla wstęgi byłby tu rozwiązaniem. Oczywiście filtr vify też trzeba będzie grzebnąć. Osobiście też nieco przytłumiłbym tweeter.

Dla tego głośnika, taki rodzaj TL nie bardzo się sprawdzi. Obudowa jest za dużą, a tunel za długi. Strojenie jest zdecydowanie za niskie. Podaj wymiary wewnętrzne obudowy bez przegród tworzących tunel.

Zwrotnica będzie wymagała dużych zmian. Filtrowanie 8 ohmowego woofera cewka 1.1mH nie skompensuje nawet Baffle Step. Dla tego zestawu głośników, raczej będziesz potrzebował filtracji 4 rzedu L-R, ale oczywiscie akustycznie. Fountek z tubka będzie mniej wrażliwy na dyfrakcje obudowy.
Mimo tych problemów, które oczywiście można rozwiązać, trzeba pochwalić za podejście do projektowania oparte na pomiarach i symulacji.

Dziękuję za zainteresowanie się moim tematem. Wszelkie informacje są dla mnie bardzo cenne i czytam je z dużym zainteresowaniem. Zgodnie z sugestią Yoshi_80 zaprojektowałem nową zwrotnicę trzeciego rzędu z podziałem na 3kHz, będę wdzięczny za jej ocenę.
Odpowiadając na pytanie Pogromcy mitów, wewnętrzne wymiary obudowy to: 88,5x17,5x28cm, czyli objętość ok 41L. Czekam na podpowiedź jakich zmian powinienem dokonać w obudowie.

Na taki głośnik nisko-srednio tonowy potrzebujesz z 6-8dB, pomiędzy 150Hz do 1kHz, by wyprowadzić dyfrakcje i baffle step na płasko. Wysoki dalej zabardzo strzela w górę, choć wstęgi mają inną charakterystykę kierunkową i może nie będzie to tak 'widoczne' jak dla niektórych kopułek. Możesz też spróbować LR4- podobny filtr skoro gdy sumujesz głośniki 'out off phase' otrzymujesz tak głęboką depresją w paśmie. Sprubuj bardziej wyprostować charakterystyke wysokiego, zmień trochę charki by uzyskać z -20dB 'dziurę' out off phase, przesuń trochę częstotliwości podziału w jedną czy drugą stronę. Nawet gdy uzyskasz z -15 dB na osi odsłuchu która zwiększa jak przesuniesz mikrofon w górę, czy dół to nie jest źle, w tym przypadku lepiej w górę. Komercjalne głośniki sumują się nawet gorzej. Co do TLki to ci nie pomogę bo, przestałem się z nimi bawić. Pogromca jest tu specem, ale do TLki zreguly głośniki z Qts większym niż 0.5 dają najlepsze rezultaty. Ah twoje zrzuty - nić nie mogę z nich wyczytać.

Ostatnia edycja:
Powrót