• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

LM3875 - stale + na wyjsciu - dlaczego?

Pawel S.

Administrator
Członek ekipy
Reakcji
128
jak w temacie.

dostalem do "uruchomienia" od jednego forumowicza wzmacniacz na LM3875.
plytka byla nienajlepiej wykonana ale polaczania byly poprawne i zero zwarc. na plytce brakowalo detali wiec dodalem, przerobilem sekcje z kondami zasilajacymi, zbadalem kilka razy i porownalem z aplikacja od tej plytki oraz z aplikacja producenta (roznica jednego rezystora). podlaczylem jeden kanal, uruchamiam zasilacz i... i glosnik wychyla sie w jedna strone a dodatnia galaz zasilania sie szybko rozladowuje (mimo 30 000uF).
wniosek - na 90% scalaki spalone
tylko teraz pytanie dlaczego?? przeciez napiecie zasilanie niebylo za wysokie - 2x24VAC

ma ktos jakies pomysly?? bo wlasciciel twierdzi ze scalaki byly nowe

- kupił uszkodzone
- przegrzane przy lutowaniu
- podłączono nierozładowany zasilacz (dostał tylko jedną połówkę zasilania, mnie kiedyś TDA7294 w ten sposób zaatakował kawałkiem obudowy :) )

[ Dodano: 2008-01-17, 00:31 ]
Kup nowe, wymień, uruchom i będzie działać. Kostka to kostka. Nie działa, kupujesz nową.

Sa trzy przyczyny tego stanu rzeczy, padniety scalak, przerwa w rezystorze sprzezenia zwrotnego lub zwarcie na ktoryms z wejsc ew. nie ma kondensatora sprzegajacego na wejsciu i jakies stale napiecie przedostaje sie od strony wejscia.

No i kto o zdrowych zmyslach uruchamia koncowke mocy z dolaczonym glosnikiem!!!!?????

irek napisał:
No i kto o zdrowych zmyslach uruchamia koncowke mocy z dolaczonym glosnikiem!!!!?????
glosnik podlaczylem po tym jak "nic nie wybuchlo" po podlaczeniu zasilania. a ze glosnik to stary STX wiec nie szkoda mi go... (i tak pochodzi ze spalonego motocykla :P)

irek napisał:
padniety scalak
niewiem jak to sprawdzic
irek napisał:
przerwa w rezystorze sprzezenia zwrotnego
sprawdze ale wydaje mi sie ze jest OK
irek napisał:
zwarcie na ktoryms z wejsc
wejscie nawet nie podlaczone
irek napisał:
ew. nie ma kondensatora sprzegajacego na wejsciu
mimo ze w aplikacji producenta tego niema to byl zamontowany. ale sygnal niebyl podany wiec to chyba nie robi roznicy

Pawel S., jak nic nie wybuchło to nie znaczy, że końcówka jest sprawna. Trzeba było podpiąć miernik zamiast głośnika :wink:

zrobilem tak na 2 kostce. ale przeciez ten STX to jeszcze z tych co niektorzy probowali go spalic 230V :lol: wiec wytrzyma...
a i tak byl podsmazony, ma podniszczona gume i smierdzi spalenizna... wiec mi go nie szkoda bo napewno niebede go regenerowal

zwarcie na wejsciach na samym scalaku. Mozna zmierzyc jakie jest napiecie na wejsciu odwracajacym i nieodwracajacym i wtedy bedzie wiadomo czy scalak padl.

OK jutro to zmierze. sprzezenie zwrotne jest OK (22k)
a jednak TDA7294 ma w czyms przewage nad LMami :P

[ Dodano: 2008-01-20, 23:59 ]
irek napisał:
jakie jest napiecie na wejsciu odwracajacym
0,84V i 0,83V
irek napisał:
i nieodwracajacym
-1,9V i -3,87V
tak wiec domyslam sie ze na 100% walniete scalaki??

plytka sprawdzona kilka razy i wg mnie jest OK. niebede kupowal kolejnego LMa bo w calej paczce znalazly sie jeszcze 2 sprawne TDA 7294 wiec na nich zrobie koncowki. tylo teraz trzeba bedzie nowe plytki robic :/

Powrót