• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Lm393

Lm393 jest w wersji układu scalonego dip-8 tht lub smd a mi chodzi aby taki układ zbudować z tranzystorów bc546/bc556,rezystorów itd aby takie same miał działanie.

Z ciekawości, po co? Większy prąd ci potrzebny, czy co? Bo 393 komparator poniżej złotówki kosztuje.

Nie przepadam za układami scalonymi w zabezpieczeniach,dlatego założyłem temat czy jest opcja zbudowania tego z tranzystorów,potrzebuję tylko 1/2 tego układu czyli 1 kompaktor.

Potrzebujesz zbudować wzmacniacz różnicowy z dużym wzmocnieniem. Zapewne da się to zrobić, ale pytanie jak poradzić sobie z rozrzutem parametrów półprzewodników i stabilizacji temperatury. Tu muszą się wypowiedzieć pojemniejsze głowy od naszych.

Tu masz kawałek z lm393:

Ostatnia edycja:
Już sobie poradziłem wykorzystałem Lm393 jako kompaktor,jakoś przeżyłem jego zastosowanie.

Powrót