• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

LME49810 MOSFET problem z Clip Flag

Reakcji
0
Otóż polutowałem sobie wzmacniacz na LME49810 taki jak widać w tym temacie: http://diyaudio.pl/showthread.php/19837-Oversize-2-way-Seas-8-1-by-benek?p=311500#post311500 Uruchamiając na żarówce wpiętej szeregowo w uzwojenie pierwotne trafa nie mam najmniejszego problemu (prąd spoczynkowy ok 500mA- mniej powoduje załączenie się clip flag). Ale kiedy wypinam żarówkę i włączam normalny bezpiecznik załącza się clip flag (pali się dioda sygnalizacyjna) i słychać tylko brum w głośnikach. Prąd da się regulować w zakresie do 350-400mA gdzie z wpiętą żarówką do ok 600mA. Nie wiem już co z tym zrobić...
I jeszcze jedno, po co może być rezystor oznaczony jako Rgb (additional component)?
Załączam oczywiście schemat

Załączniki

pisz do autora tego wynalazku, bo chyba cos sie wzbudza. Oscyloskopu pewnie nie posiadasz?

Na pewno się wzbudza. Walczyłem jakiś czas temu z tymi układami i ich bipolarnymi odpowiednikami nie udało mi się tego ustabilizować ! :???: Dałem sobie spokój :) Przekopiuj PCB i aplikacje noty to pewnie pomoże :biggrin:

---------- Post dodany o 22:00 ---------- Poprzedni post o 21:53 ----------

yyyy 810 jest do bipolarów jest drugi specjalnie do FET-ów z push-pull-owi driverami.

Moze pomoże, daj do R3 równolegle 33-68pF w sprzężeniu zwrotnym, powinno ograniczyć wzbudzanie

Ten wzmacniacz ma bardzo duży GBP i przez to ciężko go ustabilizować. Jakie masz tranzystory wyjściowe ?

Moze pomoże, daj do R3 równolegle 33-68pF w sprzężeniu zwrotnym, powinno ograniczyć wzbudzanie

Dzięki za wskazówkę, dziś lub jutro pokombinuję i zobaczę czy coś dało
Jakie masz tranzystory wyjściowe ?

IRFP240/IRFP9240

---------- Post dodany o 12:43 ---------- Poprzedni post o 14:54 ----------

Dodanie 36p oraz 68p do R3 nic nie zmieniło, wzmak nadal się wzbudza. Czy zastosowanie tranzystorów IRFP zamiast tych na schemacie może być przyczyną wzbudzenia? Mniemam że tak ale nie raz stosowałem zamiennie te trany i było bez problemu

Nie wiem czy nie trzeba najpierw pozmieniać wartości w generatorze biasu bo widzę na schemacie 2sk1530 które mają znacznie mniejsze napięcie progowe.
Czyli które elementy? W jakich zakresach?
Ogólnie stwierdzam że chyba sprzedam toto i niech ktoś kto ma kase kupi sobie te tranzystory ze schematu bo ja nie bardzo mam chcę pakować 100zł w 2 pary tranzystorów. Za 100zł złoże spokojnie SymaSyma na MJL3281A/MJL1302A...

Powrót