• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

[zestaw x.1] low-end'owe kino domowe

Pawel S.

Administrator
Członek ekipy
Reakcji
128
udalo mi sie skonczyc budzetowe kino domowe dla brata

uznajac za date rozpoczecia budowy zakup pierwszych podzespolow to budowa trwala ok 5 lat...
biorac pod uwage faktyczny czas trwania prac to zaczalem je robic w grudniu 2009
mamy kwiecien 2011 wiec robilem to ok 15 miesiecy - cos dlugo :???:

ale od poczatku

kino sklada sie z satelit opartych na alphardzie WH406 wspomagane tonsilem GTC 7/100

calosc uzupelnia sub aktywny oparty na glosniku STX GDN 25-100-8SC
zasilanie suba zrealizowane jest na mostku TDA7294 projektu irka

dlaczego takie glosniki?

zaczelo sie od tonsili - jak tonsil upadl i w 2006 roku powstal protonsil to nadazyla sie okazja kupienia tanich glosnikow
no i kupilem 5szt GTC 7/100 za ok 5zl/szt ;)

alphardy byly przerabiane na forum - sprzedawane po 4zl/szt na allegro
ja niestety kupilem je za wczesnie i zaplacilem jeszcze 8zl/szt a w gratisie dostalem 2 koszulki :razz:

a STXa dostalem od kolegi w spadku po spalonym motocyklu... (tak, motocyklu. glosnik byl w skrzyni przy militarnym motocyklu z koszem)

wybor wzmacniacza byl podyktowany zintegrowana i prosta konstrukcja oraz... tym ze sporo czesci juz mialem :P
trafo do wzmacniacza dostalem jeszcze w technikum od kolegi
radiator ze starego kompa
sporo drobnicy tez mialem...

skoro zmienilem radiator to nie moglem skozystac z irkowego panelu

zaczalem wiec projektowac swoj

pojawil sie problem jak zrobic napisy

na poczatku pomyslalem o wycieciu napisow z bialej folii na ploterze...
nawet ktorys z forumowiczow wyslal mi takie naklejki
okazalo sie ze sa tak male ze nie chcialy sie trzymac
no i przy probie naklejania (w zasadzie odklejania) zdarla sie polozona wczesniej farba...

szukajac dalej pomyslow trafilem na pewna aukcje na allegro
i tak zamowilem naklejki

pewnie macie juz dosyc czytania
no to ogladajcie ;)

tu widac jak naklejka sie zuzywala z czasem
a to mi cos upadlo i uszkodzilo naroznik, a to dziesiatki razy przykrecalem srubki... a to za mocno przykrecilem wentylator :/
tak wiec na przyszlosc jak ktos skozysta z tej metody to pamietajcie - oklejajcie panel tuz przed ostatecznym montazem!

na szczescie mam jeszcze 3 takiej naklejki :P

no i na koniec odsluch

ani alphard ani tonsil nie sa wybitnymi glosnikami
ba - nawet tanie tesle sa DUZO LEPSZE!
alphard nie grzeszy ani efektywnoscia, ani basem, ani wytrzymaloscia mocowa...
ale udalo sie go zgrac z tanim plastikowym tonsilem
w zwrotnicy musialem wywalic tlumik na wysokotonowke. brat i tak by podbijal wysokie tony wiec wolalem zaoszczedzic mu fatygi
przy tlumiku GTC nie piszczal tak i dalo sie tego calkiem przyjemnie sluchac
basu z tego prawie nie slychac ale po uzupelnieniu subem powinno byc OK

sub
seria SC nie jest zbyt genialna ale w porownaniu do satelitek to jest to najlepsza czesc zestawu
mimo ze glosnik ogolnie efektywnoscia rowniez nie grzeszy to i tak zaglusza cale kino i w bloku moga byc problemy z sasiadami
wg mnie jest on monotonny ale bratu powinien sie spodobac bo robi wrazenie

pozno juz i jestem zmeczony wiec jak cos pominalem to uzupelnie pozniej

Podziwiam czas potrzebny do budowy kina, bo to naprawdę kupa roboty. Ale jak na twoje możliwości Pawle to trochę przesadziłeś :flapper:

Podoba mi się kolor końcowy systemu, czym był wykańczany ?
Ciekawa aranżacja piecyka do suba...

ciekawy budzetowy zestaw, na pewno Bratu nie potrzeba nic wiecej do filmow teraz :D ja swoje 2,5 drogi tez robie juz ponad rok wiec nie jestes sam Pawle :P

Podziwiam czas potrzebny do budowy kina, bo to naprawdę kupa roboty. Ale jak na twoje możliwości Pawle to trochę przesadziłeś

jakby podliczyc godziny poswiecone tylko i wylacznie na budowe to wyszoby oczywiscie duzo mniej
ale np dlugo czekalem na odpowiednia bejce
dlugo czekalem az kolega polakieruje kolumny
dlugo czekalem na panel
sporo czasu zeszlo na poszukiwania odpowiedniej techniki wykonania napisow na panelu...
itp itd

Podoba mi się kolor końcowy systemu, czym był wykańczany ?
fornir na monitorach to buk. na subie brzoza. calosc bejcowana na kolor kalvados + lakier nitro polmat

Ciekawa aranżacja piecyka do suba...
umieszczenie sterowania podpatrzone w subie sony - wyjatkowo praktyczne ;)

tak
po przykreceniu scalakow do radiatora nawet nie myslalem o jej wzmocnieniu - jest wystarczajaco dobrze zamocowane
a ze plytka obecnie jest w pionie to jeszcze lepiej sie trzyma

jak sie urwie to postawie wam browara
jak sie nie urwie to... to zapewne nie bede o tym pamietal :P
przekladalem to dziesiatki razy i nic sie nie wygina
wiec nie rozumiem dlaczego mialoby sie urwac

Fajne głośniki. Mnie też podoba się ich kolor. Pawel S. a powiedz mi gdzie dokładnie na allegro mogę zamówić takie naklejki? Powoli zabieram się za ukończenie mojego suba, ale chciałbym płytkę mieć też ładnie opisaną. I drugie pytanie: czy płytkę zewnętrzną gotowa czy robiłeś sam/ w pracy?

gdzie dokładnie na allegro mogę zamówić takie naklejki?

http://allegro.pl/listing.php/user?us_id=20937659 ArtComp_pl
obecnie nie maja tej aukcji wystawionej
druk czarna farba na bialej folii
jest tez mozliwosc drukowania bialym kolorem na bezbarwnej foli

problem jest w tym ze trzeba zamowic min ok 0,5m2 wydruku

I drugie pytanie: czy płytkę zewnętrzną gotowa czy robiłeś sam/ w pracy?

sprecyzuj bo nie rozumiem - panel do suba?

dokladnie
dlatego czekam az STX opracuje alternatywe dla ARN 116 i zmieniam glosniki
bo w porownaniu do ARN 116 + mission to przepasc jest duza

o to koncu cos malego stx bedzie mial :D ogolnie kino ladne, ale nie lepiej bylo tamto mivoca za 200 kupic? :P i pytanko mam jak z tym odcieniem bo na fotach wyglada jakby kolumy roznily sie odcieniami

ale nie lepiej bylo tamto mivoca za 200 kupic?

pewnie ze lepiej - ale zobacz kiedy to zaczalem robic a kiedy mivoci sie pojawily

pytanko mam jak z tym odcieniem bo na fotach wyglada jakby kolumy roznily sie odcieniami
kolor zmienia sie w zaleznosci od kata padania swiatla
najbardziej to widac na brzozie na subie
z jednej strony widzisz ciemna plame. przechodzisz na druga strone i ciemna plama jest jasna...

na monitorach jest podobnie ale mniej widoczne

Ostatnia edycja:
pytam bo bejcowalem kino na arn116 dab na mahon i u mnie czegos takiego nie wiac takich ostrych roznic na malej odleglosci ale mahon duzo ciemniejszy moze dlatego

Jeżeli to ma być głośnik zbudowany na poziomie serii scx to bym się też nie spodziewał, że zagra lepiej od arn 116.

nie. na szczescie maja nowe membrany
te z seri SC/SCX kompletnie mi nie pasowaly :???:
slyszalem wieksza szerokopasmowke na tych nowych membranach i jest naprawde OK ;)

u mnie czegos takiego nie wiac takich ostrych roznic
a gdzie ty ostre roznice widzisz?
ktore zdjecie i ktore monitory

Nie na temat...
Paweł, kąta kąta

dopiero co robilem operacje na koncie bankowym i mi sie tak jakos napisalo :P

Powrót