• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Lutownica 8W czy 30W do lutowania elementów na PCB ?

Reakcji
0
Jakiej mocy powinna być lutownica do lutowania elementów na PCB ? Chcę wykonać GainClone + 2 zwrotnice. Kupowanie stacji lutowniczej dla mnie jest pozbawione sensu bo nie wykorzystam jej możliwości :P

1
2

do tej pierwszej potrzebujesz zasilania 12V, czy stałego czy zmiennego to już nie napisali, ale raczej stałego

drugą wpinasz w gniazdko i lutujesz...

co do mocy to przekłada się ona na to jak szybko dogrzejesz do odpowiedniej temperatury element lutowany i laminat, jeśli lutujesz coś co jest dość duże i dobrze odprowadza ciepło (np cewka w zwrotnicy) to może się zdarzyć, że lutownicą 8W nie uda Ci się tego zrobić, albo będzie to trwało bardzo długo...

Ja bym kupił tę 30W, ja mam kolbę 40W i lutuję nią prawie wszystko - SMD, THT, kable itp...

Mam jakąś lutownice 100W i pięknie się nią lutuje cyną cyna60%PB40% ale gdy już sam cyna96%4% Srebra to już lut staje się szary jakby zimny ale przewodzi okej.
Co robić ?

pewnie przegrzewasz cynę, dlatego robi się szara...ale jak się postarasz to to dasz radę dobrze polutować i tą lutownicą 100W

Ja to bym nawet poszukał lutownicy 60W. Mam takie coś i nie mam problemów z lutowaniem "drobnicy" ani też większych elementów jak cewki i przewody w kolumnach

gigipawel napisał:
Mam jakąś lutownice 100W i pięknie się nią lutuje cyną cyna60%PB40% ale gdy już sam cyna96%4% Srebra to już lut staje się szary jakby zimny ale przewodzi okej.

Ten lut jest jak najbardziej OK.
Cyna bezołowiowa daje taki matowy lut który wygląda jak zimny.

Powrót