• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

lw800sx w bass-reflex

Reakcji
0
siemka all mam takie pytanie mam glosnik lw800sx i jest on przeznaczony do obudowy zamknietej a ja chcial bym go wsadzic do BR

Srednica BR - 4,70cm
Dlugosc BR - 7,21cm
Vent Mach - 0,15
obudowa 30 litrow
strojenie na 40 hz
group delay przy 40 hz wynosi 11,57 m/s

teraz moje pytanie brzmi czy wszystko jest dobrze obliczone ,a jak nie to prosil bym o poprawienie mnie .chcial bym uzywac tych kolumn do sluchania muzyki techno oraz do ogladania filmow ,ale bardziej do sluchania muzyki .

prosze tylko o poprawienie mnie jak jest cos zle i opisanie w ktorym miejscu jest blad

pozdro

zmniejsz bude
lw sx w 30 l moze zabuczec daj kolo 25 l troche stracisz na basie jego glebokosci ale zwiekszy sie wytrzymalosc mocowa i poprawi kontrola ale i tak za duzo nei wycisniesz z tego cuda ;)

jezeli chodzi o buczenie to nawet dobrze wiem ze nie naglosnie tymi glosnikami duzego pomieszczenia ale potrzeba nam na 18-stke kolezanki a jak narazie nie ma nikt kasy na mocniejsze kolumny wiec moze i lepiej jak bedzie troszke buczalo :D heheh kolega ma dwa lw800 i to ma nizszy bas w 30 litrach .jutro bedziemy prubowac jak to bedzie gralo w duzym pomeszczeniu na strychu u kolesia ma dosc duzy i mniej wiecej odpowiada wielkosci miejsca w ktorym ma byc impra .no ale 120 watt to wcale nie jest duzo na tak male pomieszczenie :(:( niestety

.:ps czyli parametry sa dobre tak??dobrze jest wszystko obliczone??

pozdro

ps2.:aha byl bym zapomnial mam jedna rurke bBR o wymiarach :dlugosc 8,2cm przednia srednica 4.7 a tylna srednica wynosi 4,4cm wiec nie wiem czy to nie wplynie na dzwiek i na powietrze ktiore bedzie przeplywac przez rurke i czy nie bedzie swistalo a w dodatku rurka ma na koncu ratke wiec zastanawiam sie takze czy by tej kratki nie wyciac

jak ma byc na 18 to jak najmniejsza buda bedziesz mogl bardziej to cudo obciazyc !!!

otwór BR o zbyt małej srednicy bedzie tak wiało ze kobiety po pijaku sie powywracają od przewiewu w pomieszczeniu no i jak na dzikim zachodzie wiatr świszczy po klifach tak i u ciebie bedzie to z otworu :) tak jak mówi łukasz 25 L br ale otwór przynajmniej 70-80 mm średnicy

ok to teraz tak :

litraz 25 litrow
BR srednica 7 cm
BR dlugosc 23,21cm
strojenie na 40 hz

BR srednica 8 cm
BR dlugosc 31,16cm
strojenie na 40 hz
(gdzie ja te BR'y z taka dlugosica zmieszcze w tak malej obudowie ?? a chem zeby byl otwor z przodu )

litaz 30 litrow
BR srednica 7 cm
BR dlugosc 18,49cm
strojenie na 40 hz

BR srednica 8 cm
BR dlugosc 24,99cm
strojenie na 40 hz

tutaj jest owiele lepiej ale tez duzo miejsca za rurka BR niezostraje miejsca tak mniej wiecej ok 4 cm moze mniej .

moglby mi ktos troszke pomoc ??byl by wdzieczny

pozdro

7 cm BR starcza w zupełności

litraz 25 litrow
BR srednica 7 cm
BR dlugosc 23,21cm
strojenie na 40 hz

to dobra sprawa ale napisze jeszcze jedno jak wybierasz to pomysl ze lw 800 został zmierzony i parametry sa znanea ta wersja SX ma niewielu fanow i jeszcze mnie osob zna ja
a pomysl jeszcze nad jedeny skoro kolumny maja grac tylo glosno to moze zastanmow sie nad stxem seria 23 jest dobra i ma potezna obciazalnosc mocową

jak narazie nie mam na nowe glosniki kasy niestety .planowalem juz zrobic 3way kolumny o mocy minimum 300watt aenie mam na to kasiory .jak narazie ,moze do ko ca wakacji bede mial to zroi ale narazie nic :/

pozdro

Powrót