• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Małe kolumny podłogowe MTM

Reakcji
103
Jak pies nie ma co robić to wiadomo czym się zajmuje.... :lol:

Mi za to przyszła do głowy myśl aby wykonać małe, wąskie kolumny podłogowe, które miałyby maksymalnie rozdzielczy dźwięk, możliwie dobrą stereofonię. Zastosowaniem takich kolumn mogłaby by być np. sypialnia i ciche słuchanie albo mogłyby służyć do nocnych, cichych odsłuchów prawie jak monitory bliskiego pola. Mogłyby służyć też jako główny zestaw w pokojach 15-25 m2 jeśli ktoś nie ma potrzeby na mega ciśnienie akustyczne i najniższe zejścia basu.

W związku z ograniczeniami wymiarowymi powinny one spełniać następujące wymagania:
- midwoofery średnica kosza max. 155-160 mm,
- cena za głośniki możliwie niska - to nie ma być konstrukcja Hi-End a raczej półka średnia/średnia - niższa,
- zmaksymalizowany stosunek efekt/koszt,
- paczka prosta kształtem by mógł ją wykonać każdy amator,
- projekt - jeśli powstanie - będzie otwarty i opublikowany na forum.

W zamyśle miałaby być to lepsza wersja np. tego projektu: https://diyaudio.pl/showthread.php/...4-Seas-22TAF-G-projekt-by-jaro4444-amp-LuSzti

Analiza dostępnych na rynku i przystępnych cenowo głośników wstępnie nakierowała mnie na takie przetworniki:
- Seas U16RCY/P - duża powierzchnia czynna, membrana typu CURV, stosunkowo niski Fs. Obecnie cena ok. 315 zł/szt,
- SB 15NBAC30-8 - najmniejsza powierzchnia membrany, rzekomo stosunkowo dobry bas i średnica, aluminiowa membrana, która powinna dawać dobrą "przeźroczystość" na średnicy bez zamulenia i utraty szczegółów. Cena ok. 265 zł/szt. Poza tym obecnie to "oklepany" głośnik i mało odkrywcze będzie jego zastosowanie.
- Peerless HDS134 GFC 830991 - teoretycznie najgorsze Fs, rzekomo dobre parametry na basie i średnicy, ścięty kosz umożliwiający montaż bez frezu i nałożenie go na front wysokotonówki - a tym samym zbliżenie centr akustycznych. Cena w Polsce 215 zł/szt. z zagranicy można go ściągnąć za ok. 180 zł z przesyłką.

Ze względu na preferencje co do oddania dźwięku instrumentów perkusyjnych, stereofonii i ilości tzw. "powietrza" preferuję wysokotonówki "twarde" a nie szmaciaki. Z tego co na dziś wyszukałem to:
- Bliesma T25A - głośnik nowy, rzekomo posiadający najmniej wad wysokotonówek aluminiowych, mały front, najdroższa z wybranych przeze mnie - cena 550 zł,
- Peerless by Tymphany DA25TX00-08 - wielki front - da się go podciąć i "wjechać" wooferem na niego ale i tak najmniejszy rozstaw krawędzi koszy wooferów to będzie ok. 100 mm, nie wiem jak gra ten konkretny model -słyszałem większego brata i było ok, cena za parę 660 zł,
- nowy Seas 27 TAC/GB - wiem tylko tyle, że front z plastiku, cewka z tytanu, przedstawiciel nowej linii głośników i cena 660 zł/parę. Jeśli zachował choć 90% rozdzielczości 22TAF/G to już go lubię ;)

Będę wdzięczny za każde wskazówki, uwagi i np. informacje charakteryzujące brzmienie danych głośników. Oczywiście proszę by wszystkie były w zakresie narzuconych warunków brzegowych i nikt nie proponował SS 15W albo głośników 18 cm i większych.

Ostatnia edycja:
Scan D2604/830000 lub SB Acoustics SB29RDAC (lub tanszy 29RDC z plastikowym frontem) i 2x SB Acoustics SB15NRX2C30 :)

Tani i moze byc nieglupi zestaw:
ScanD2604/8300 i 2x STX W.15.140.8.MCX (63zl)

Do seasa U16RCY/P dalbym Scan Speak Discovery D2608/913000.

Ostatnia edycja:
Powrót