• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Mały głośnik do suba do KD Thomson'a.

Status
Ten wątek został zamknięty.
Reakcji
0
Witam ! Otóż subwoofer od 4 letniego kina Thomson'a zaczął "rzężić" ( nawet nie wiem, jak to napisać ). Postanowiłem, że zrobię jakiś DIY. Ja czasem korzystam z tego i lubię sobie posłuchać piosenek z MTV Base.

Założenia :

-przetwornik w miarę tani ( 50 zł max )
-15-18 cm ( nie większy i nie mniejszy - wystarczy mi 11 cm w orginalne )
-dźwięk czysty, bez szumów, trzasków, urozmaicony ( dlatego nie STX ani TESLA ), bass w miarę głęboki, miękki. I nie monotonny - to nie ma być buczenie cały czas, albo jednostajny huk
-głośnik wybaczający błędy wzmaniacza

Na sub z kina idzie jakieś 50 W, ale rodzice zawsze słuchają zawsze bez żadnych podbić, itd. to idzie jakieś 25-30 W RMS. Myślałem o jakimś Visaton'ie. Stąd pytanie do Was - jaki przetwornik mam użyć ? Proszę o odpowiedź jak najszybszą, bo tego "shitu" orginału nie "zniese" :) No chyba że znacie jakiś głośnik z oferty STX/Tesla spełniający moje oczekiwania, ale słyszałem już dużo głośników z tych firm przez ostatni rok i nie przypadły mi.

Pozdrawiam !

arn 150.
nic lepszego nie znajdziesz , szczególnie za tą cene.
Visaton będzie zdecydowanie gorszy...
Bo co tam wsadzisz ? w130s ? w porównaniu z teslą na basie wypada bardzo blado...

Ale to ma być woofer po prostu. Ja wiem, że te 30 W to mało, ale trzeba to wytrzymać. Czyli jednak radzicie mi kupić ARN 150 ? Tylko teraz inna sprawa. Wiele osób robi na nim monitorki. Ale nie woofer'y. A ja chcę właśnie zrobić mały woofer.

Więc bardzo bym prosił :

-Jaki model najlepszy ( KD 4 Ω ) ? Tzn. 03/4 czy może 05/4 czy inny ?

-Jaki litraż ( wew. czy zew. ) ?

-Jaka obudowa ( cl czy b-r )

-Jaki b-r ( ostatnio liczyłem dla kumpla b-r do STX 27-300-8 i to zwaliłem - dlatego jeżeli ktoś może - niech mi pomoże i poda dokładną średnicę i długość ) ?

I mam jeszcze jedno pytanie - lepiej 150 czy 188 ?

Bardzo Proszę o Pomoc, bo mało osób robiło sub'y na małych ARN'ach a mi ciężko idzie obliczanie w WINIsd.

Pozdrawiam !

Wersja 4R - wykończenie obojętne (03/05).
Buda najlepiej w okolicach 8l , strojenie wg gustu, do wozu to pewnie koło 50hz.
I mam jeszcze jedno pytanie - lepiej 150 czy 188 ?
188 gra imho gorzej - muli jak cholera, no i budy wymaga ze 2.5 raza takiej...

Więc jak ? ARN czy może co innego ? Bo już nie wiem. Ale chyba zdecyduję się na ARN 150-05/4. Nie kupię GDN'a, bo jest za mały ... Dość mam już 11/12 cm głośników. B-r jakoś już dobiorę.

Wyszło mi 10 litrów ( ale nie wiem, czy to wew. czy zew. litraż ), 46 Hz i nie wiem, jaki B-R dać ...... Może kotś pomóc z B-R ?

I co Wy na to ? Jeszcze czy 10 litrów jakie mi wyszło to wew czy zew litraż ? Pozdrawiam !

Znalazłem obudowę od moje pierwszego DIY. Jest ona pod sub'a. Na zewnątrz ma 12 litrów ( brutto ). Czy pasowałaby pod tego ARN'a ? Pozdrawiam !

P.S. Czy ma ktoś dokładny wzór na obliczenie obudowy netto ? ? ? Bo narazie mogę tylko obliczyć brutto, a nie pamiętam wzoru na netto.

no to zobacz jakiej grubości sa scianki i sobie odlicz, jezeli skończyłeś podstawówkę to nie powinno przerastac twoich umiejętności...

bartekgib, masz 262 posty a robisz z siebie idiotę.... nóż w kieszeni się otwiera...

Dobra. Inaczej .....

Buda ma na zewnątrz :

26.5 cm wys. x 21 cm szer. x 22 cm. głębokości

Zamontoway b-r jest : 4.5 cm x 11.5 cm

Wiórówka 18 mm.

Pasuje pod ARN 150-03/4 ?????

Pozdrawiam !

26.5 cm wys. x 21 cm szer. x 22 cm. głębokości
na oko z 7l wychodzi,
będzie grało :P
A co do br - wrzuć litraż i wymiary br do winisd i zobacz jakie strojenie daje, to naprawde nie jest trudne...

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót